Vlada odustala od outsourcinga, ali sindikati ne odustaju od referenduma

Foto: Hina

POTPREDSJEDNICA Vlade Milanka Opačić izjavila je danas da je uži kabinet Vlade donio odluku o odabiru spin-off modela izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća u koje će prijeći svi zaposlenici.

"Razmatrajući tri modela procijenili smo da je spin-off model, po kojem će se osnovati trgovačko društvo, isplativ za državne uštede i najmanje stresan za zaposlenike koji rade u neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru", rekla je Opačić.

Država ima iskustva s tim modelom, ističe Opačić koja očekuje da će to omogućiti ujednačavanje standarda i kvalitete poslova.

Vlada će prihvatiti taj model do kraja lipnja, nakon toga kreće se u realizaciju, da bi početkom iduće godine bilo osnovano trgovačko društvo u koje bi prešli svi zaposlenici, pri čemu se neće smanjivati njihova prava, najavila je potpredsjednica Vlade.

Tri modela koja je Vlada razmatrala bila su spin-off, samostalno poboljšanje efikasnosti u kući i outsourcing - da privatna poduzeća preuzmu obavljanje neosnovnih djelatnosti i sve zaposlenike.

U pratećim službama sada radi 26.500 ljudi, od kojih će oko 24.000 preći u to poduzeće. Njihova prava se neće smanjivati, a novom javnom tvrtkom bit obuhvaćeno ukupno 2300 proračunskih korisnika (agencija, ministarstva, institucija itd.).

U državnom proračunu sada se na poslove čišćenja, održavanja, pranja i peglanja, pripreme hrane i pića, prijevoza i zaštite godišnje izdvaja 3,4 milijarde kuna bez troškova režija, a uštede se procjenjuju na 280 milijuna kuna.


Analize pokazuju da će kroz slijedeće tri godine 3629 radnika otići u mirovinu. Uštede od 30 posto moguće su racionalizacijom troškova i objedinjavanjem nabave, za što se sada izdvaja nešto više od milijardu kuna, a 55 posto uštedjelo bi se povećanjem produktivnosti rada. Sada se za primanja radnika izdvaja 1,8 milijardi kuna, navela je Opačić.

"Više neće biti moguće da jedna spremačica čisti 300, a druga 600 kvadrata"

Na opasku novinara da je Vlada odustala od outsourcinga, ponovila je da taj model Vlada nikada nije odabrala, naprotiv u fokus su ga stavili sindikati zato da "ne ostanu bez 24.000 članarina".

Na model spin offa odlučili smo se jer možemo uštedjeti i podizati kvalitetu i standard, rekla je Opačić podsjetivši da je to već učinjeno u sektoru IT-a i računovodstvenih poslova, nad kojima država mora imati svojevrsni nadzor.

Kad poslovi budu objedinjeni u jednom poduzeću, osim kroz objedinjavanje javne nabave štedjet će se i na naknadama za bolovanja, jer za to vrijeme neće biti potrebno zapošljavati druge ljude.

Novoosnovano trgovačko društvo utvrdit će standarde i kvalitetu usluge, pa se više neće moći događati da, primjerice, jedan vozač radi dva sata, a drugi osam, ili da jedna čistačica čisti 300, a druga 600 kvadrata. Vidimo da ima puno prostora za racionalizaciju i uštede, naglasila je Opačić.


Zaposlenici u sustavu zdravstva bit će zadnji u izdvajanju, a to za njih neće vrijediti dok se ne provede Master plan bolnica. I dio vozača, primjerice hitne pomoći, pravosudne policije i drugih specifičnih poslova imat će poseban tretman.

Razmišlja se da se svi vozači i automobili u javnoj upravi izdvoje u "car pool". Što se zaštitarske službe tiče, ona je dijelom u outsourcingu, ostalo je 887 djelatnika koji će vjerojatno biti preseljeni u državnu tvrtku - AKD Zaštita.

Što se tiče pitanja zašto se djelatnici nisu prebacili u postojeće javno poduzeće Pleter, koje je osnovao MORH, Opačić kaže da to poduzeće ima 700 zaposlenih i 30 posto proizvodnje izvozi, a nova tvrtka imat će čak 24.000 zaposlenih i neće izvoziti.

Na pitanje hoće li se zbog neujednačenosti plaća u javnom sektoru nekima plaće smanjivati, odgovorila je kako za to ne vidi razloga jer će plaće biti utvrđene granskim kolektivnim ugovorom. Izrazila je nadu da će Vlada do kraja godine to dogovoriti sa sindikatima.

Stipić: Vlada želi minirati referendum protiv outsourcinga

Vlada današnjom objavom o spin-off modelu izdvajanja pratećih djelatnosti u javnom sektoru želi minirati sindikalnu akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv outsourcinga, i to u trenutku kada je 17 sindikata prikupilo više od 300.000 potpisa i kada je prikupljanje potpisa u odlučujućoj fazi do potrebnih 376.000 potpisa, izjavio je Hini predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.


"U našem referendumskom pitanju ne spominje se ni outsourcing niti spin off, već se zalažemo za donošenje zakona kojim će se trajno onemogućiti izdvajanje pomoćnih i popratnih poslova u javnom sektoru", kaže Stipić koji poziva građane da "ne nasjedaju na Vladine pokušaje da spriječi referendum".

Nas zanimaju samo čistačice, kuhari i domari u školama, bolnicama i ustanovama socijalne skrbi. Ne zanima nas nikakva mega državna tvrtke i odlučni smi ići do kraja. Vlada će morati provesti referendum na kojemu će građani odlučiti o tom pitanju. Ako građani podrže donošenje zakona, bit će irelevantno kakvo rješenje je danas ponudila Vlada, kazao je Stipić.

Vlada odustala od outsourcinga: Osniva se javno poduzeće u koje će prijeći svi zaposlenici, sindikati ne odustaju od referendumna

Pročitajte više