Vlada optimistična zbog rasta BDP-a: "Kotač je pokrenut, ove godine će se i ubrzati"

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je u petak da je rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu rezultat niza pozitivnih ekonomskih trendova tijekom prošle godine i Vladinih napora na provedbi reformi.

"Kotač je pokrenut, nadam se da će tako nastaviti i u ovoj godini i da će ubrzati", rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, nakon što je Državni zavod za statistiku objavio podatke o rastu BDP-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,3 posto na godišnjoj razini, čime je prekinut niz od 12 kvartala njegova uzastopnog pada.

Vlada je pronašla dobar omjer štednje i poticanja potražnje i to se sada vidi u rastu BDP-a, ustvrdio je Grčić. Na taj rast, po njegovim su riječima, utjecali su povećanje industrijske proizvodnje, turizam te pozitivni trendovi u robnoj razmjeni, trgovini na malo i kretanju plaća.

Grčić očekuje da će BDP u ovoj godini u odnosu na prošlu ukupno rasti za 0,5 posto.

Ministar Vrdoljak: Očekujemo još bolje rezultate koji će se osjetiti na boljem životu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako je 2015. sigurno godina u kojoj Hrvatska izlazi iz dugogodišnje recesije te očekuje da će rezultati u idućim kvartalima biti još bolji i da će se to u konačnici izravno osjetiti na životu građana, ponajprije da lakše pronalaze posao.

Vrdoljak je rekao da su aktivnosti poduzete posljednjih godina sada došle na naplatu te da su najveći doprinos rastu BDP-a dali porast izvoza i prerađivačke industrije.

Komentirao je tako današnju objavu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o porastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proteklom kvartalu za 0,3 posto na godišnjoj razini. Time je gospodarstvo provirilo iz recesije nakon 12 kvartala neprekidnog pada.

"Imamo strategiju razvoja industrije, pametnu energetsku politiku, s mjerama Vlade počela je rasti potrošnja i trendovi su sigurno promijenjeni", izjavio je ministar.

Dodao je da trendove nije bilo lako promijeniti, ali očekuje da će rezultati u idućim kvartalima rezultati biti još bolji, i da će se u konačnici rast BDP-a izravno osjetiti na životu naših građana, a to znači da lakše nalaze posao.

Hajdaš Dončić: 2-3 godine trebalo da se riješimo 'kronikapitalizma'

Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, komentirajući podatak o rastu BDP-a za 0,3 posto, istaknuo je da je to dobro kao promjena trenda.

"Po svim pokazateljima, za prva tri mjeseca ove godine predviđam da će rast ekonomije također biti između 0,2 i 0,4 posto, što ipak u konačnici govori da je trebalo 2 do 3 godine da se riješimo 'kronikapitalizma', što je riječ koja povezuje partikularne interese vladajuće stranke, koja je u tom trenutku vladala, s poduzetništvom. Kada se riješite tog 'kronikapitalizma', sredite stvari i napravite čiste bilance, onda zapravo ekonomija može slobodno prodisati", ustvrdio je Hajdaš Dončić u petak u Rijeci, gdje je s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom potpisao ugovor o izradi dokumentacije za unapređenje povezanosti različitih prometnih sustava na riječkom području.

Ministar prometa istaknuo je da je umjereni optimist, ustvrdivši da je „ovo jedini put za Hrvatsku, težak, mukotrpan i ponekad neshvaćen“.

Maras: Rast i u prvom kvartalu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, pak, ocijenio je da je Hrvatska na izlasku iz recesije, jer je BDP rastao krajem 2014., a tako će, kaže, prema svim podacima, biti i u prvom kvartalu 2015.

"Definicija kraja recesije je rast BDP-a u dva uzastopna kvartala. To smo imali krajem 2014., a prema svim podacima, to će se dogoditi i u prvom kvartalu 2015.", izjavio je ministar Maras novinarima u petak prilikom otvaranja Plavog ureda - Poduzetničkog centra Grada Zagreba.

"Rasla je industrijska proizvodnja u prosincu za 5,3 posto, na godišnjoj razini rastao je izvoz 8,3 posto, u trgovini na malo potrošnja je veća 2,6 posto i imamo turističku sezonu pet posto bolju nego što je bila prethodna. Imamo 40.000 manje nezaposlenih. Svi podaci govore da je Hrvatska de facto u ovom trenutku već na izlasku iz recesije, a to ćemo potvrditi s rezultatima na kraju prvoga kvartala koji će biti pozitivni", ustvrdio je Maras.

Opačić: Stvari se miču s mrtve točke

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je porast BDP-a u zadnjem tromjesečju 2014. dobrom tendencijom kojom se stvari miču s "mrtve točke".

"Pokazuje se da nam je BDP u zadnjem tromjesečju 2014. godine počeo rasti i to je jedna dobra tendencija", rekla je Opačić u petak novinarima u Splitu zamoljena za komentar porasta BDP-a. Po njezinim riječima, u Hrvatskoj rastu i neki drugi pokazatelji. "Raste izvoz, raste broj ljudi koji se zapošljavaju, tako da mi se čini da se polako stvari miču s mrtve točke", istaknula je Opačić.

Naglasila je da je potreban optimizam jer bez njega nema ničega. "U ove dvije ili tri godine bilo je teško funkcionirati s negativnim stopama, ali mi smo u Vladi imali dovoljno optimizma jer smo znali da radimo dobar posao i da će to dati dobre rezultate samo je trebalo malo pričekati", poručila je Opačić.

Pročitajte više