Vlada prihvatila ponudu: HŽ Cargo odlazi u ruke Rumunja

Foto: Dragan Matić/Cropix

NA SJEDNICI Vlade danas je, između ostalog, na dnevnom redu bila odluka o prodaji HŽ Carga te o jamstvima za još dvije HŽ-ove tvrtke kćeri. HŽ Infrastrukturi i HŽ Putničkom prijevozu dana je suglasnost za zaduživanje kako bi se popravila infrastruktura i modernizirale željeznice.

Vlada je prihvatila odluku o prodaji 75 posto udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Feroviar Roman grupi. To je početkom tjedna najavljeno na sjednici Povjerenstva za željeznice, a od prodaje će država zaraditi 1,1 milijardu kuna. Na natječaj je stiglo sedam ponuda, ali je samo jedna zadovoljila svih 11 točaka natječaja. "Samo je jedna ponuda bila potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je uvjete natječaja. To je rumunjski Feroviar", naveo je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Sindikati su naravno nepovjerljivi. Nenad Mrgan strahuje za socijalne klauzule o broju zaposlenih i zbrinjavanju radnika. "Mi imamo informacije da navodno nekakve garancije nisu date. Ono čega se bojimo da će se jedan proces tog restrukturiranja, pa i same privatizacije i pronalaženja strateškog partnera kad je pitanju HŽ Cargo, dovest do toga da netko kaže `mi ćemo to kupiti`, a kada bude trebalo ispoštovati garancije, da od toga neće biti ništa", rekao je Mrgan.

Pročitajte više