Vlada razriješila tri gradonačelnika: Nisu donijeli proračun!

Foto: FAH

ZBOG nedonošenja proračuna za ovu godinu, kao ni odluke o privremenom financiranju, Vlada je danas raspustila tri gradska i četiri općinska vijeća te razriješila gradonačelnike odnosno načelnike i njihove zamjenike u tim jedinicama lokalne samouprave.

Riječ je o gradovima Kutjevu, Đurđevcu i Glini te općinama Čavle, Sunja, Zadvarje i Tuhelj.

Posebnim rješenjem Vlada će u tim gradovima i općinama imenovati povjerenika koji će obavljati poslove iz nadležnosti gradskog vijeća i gradonačelnika tj. općinskog vijeća i načelnika do raspisivanja novih izbora.

Ministar uprave Arsen Bauk ocijenio je da je brojka od sedam raspuštenih vijeća puno manja od one koju su očekivali kritičari Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

U velikoj većini jedinica lokalne samouprave predstavnici različitih političkih opcija uspjeli su se dogovoriti o proračunu, istaknuo je.

Uz ovih sedam raspuštenih vijeća, njih još pet donijelo je odluke o privremenom financiranju te imaju tri mjeseca za donošenje proračuna, dodao je.

Bauk tvrdi da pri raspuštanju vijeća nije bilo protežiranja po političkim bojama pa su, navodi, od sedam razriješenih gradonačelnika/načelnika njih trojica iz HDZ-a, dvojica iz SDP-a, jedan je nezavisni, a jedan član HSLS-a.

Pročitajte više