Vlada zbog Mamića ukida jamčevinu? DORH: Ovo je dokaz da je pritvor samo za one koji nemaju novca

Foto: FAH

"OVO JE dno dna", komentirali su iz DORH-a za RTL nakon što je Županijski sud u Zagrebu odlučio braću Zdravka i Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića pustiti na slobodu uz jamčevinu, i to bez ikakvih mjera opreza.

"Sud je još jednom pokazao da tko ima novaca može van, a tko nema - ostaje unutra", ogorčeni su u DORH-u. Ističu da je u Remetincu ostala tek najsitnija riba, poreznik Milan Pernar, koji jamčevinu nije ni ponudio.

Zdravko Mamić platio je, podsjećamo, sedam milijuna kuna jamčevine, a njegov brat Zoran četiri milijuna kuna. Vrbanović je platio milijun kuna jamčevine. Pred sucem su morali obećati da neće ometati istragu, utjecati na svjedoke, niti ponoviti kaznena djela za koja ih se terete.

U DORH-u, međutim, smatraju da je problematično što im je sud odlučio vjerovati na riječ. Mjere opreza su izostale: Mamićima i Vrbanoviću nije zabranjeno čak ni kontaktirati sa svjedocima (dok god s njima ne razgovaraju o ovom slučaju), a kamoli obavljanje izvršnih funkcija u hrvatskom nogometu.

Mamići su se tako na stadionu u Maksimiru ukazali već sinoć, a za očekivati je i da se Vrbanović vraća u svoj ured u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS). Uskok nastavlja graditi slučaj. Slijedi optužnica pa onda i suđenje, ako je sud prihvati.

Miljenić: Nije pravedno da jamčevinu mogu koristiti samo bogati


Da sustav jamčevine, koju mogu koristiti samo bogatiji građani, nije pravedan smatra i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. On je novinarima na Markovom trgu kazao kako će se razmotriti izmjene zakona koji trenutno, tvrdi, stvara nejednakost među građanima.

"Mi smo u tijeku izmjena Zakona o kaznenom postupku. Imamo dvije europske direktive i zato mijenjamo zakon. U okviru toga razmotrit ćemo i institut jamstva", kazao je Miljenić novinarima ispred sjedišta Vlade na Markovu trgu.

Pojasnio je da je prvi razlog zašto treba razmotriti institut jamčevine odluka Ustavnog suda kojom se "dovodi u pitanje institut jamstva kod utjecaja na svjedoke". "Ako vi teoretski možete utjecati na svjedoke, a to nije razlog da vam se povuče jamstvo onda se postavlja pitanje smisla toga. Mnoge zemlje to niti nemaju. U mnogim europskim zemljama, primjerice Austriji, niti ne možete dobiti jamstvo za sprečavanje utjecaja na svjedoke. To treba razmotriti", kazao je Miljenić.

Dodao je i da treba postaviti pitanje pretvara li se neki institut u sredstvo koje mogu koristiti samo oni koji imaju novca te stvara li se time nejednakost građana.

"No, predmeti su u tijeku i nije dobro temeljem bilo kojeg predmeta donositi odluke. To je nešto o čemu treba stručna javnost razgovarati. Mi kao društvo moramo donijeti tu odluku. Ministarstvo će i taj institut razmotriti. Sad će ići javna rasprava o ZKP-u, vidjet ćemo rezultate na jesen pa ćemo biti u prilici donijeti neku odluku.

Kazao je i da istovremeno jamstvo kao zaštita od bijega postoji u većini zemalja te da to ne treba ukidati.

Ostojić: Policija ne može nadzirati razgovaraju li Mamići sa svjedocima

I njegov kolega, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, smatra da situacija u kojoj samo imućni mogu koristiti neko pravo predstavlja ozbiljnu diskriminaciju građana.

Na izravno pitanje misli li da se institut jamčevine preširoko shvaća Ostojić je kazao da radi neovisnosti sudstva to ne smije komentirati, ali da bi se kao građanin s time složio.

Dodao je i da policija ne može nadzirati razgovaraju li braća Mamić sa svjedocima o istrazi jer sud nije odredio nikakve mjere opreza. "Koliko je meni poznato nema nikakvih mjera opreza prema tome nema ni razloga da tako nešto rade", kazao je Ostojić.

Pročitajte više