Vladina "čestitka" zaposlenima u javnim službama

Foto: Hina

VLADA JE danas na telefonskoj sjednici donijela odluku prema kojoj se produžuje Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža do 31. ožujka 2015.

Zakon je donesen ovo proljeće, a vrijedio je do danas, no Vlada ga je odlučila produžiti.

"Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Ovom se uredbom produžuje važenje Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (Narodne novine broj 41/ 2014) za tri mjeseca, do 31. ožujka 2015. Nadalje, na prava iz članka 1. Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (Narodne novine, broj 41/2014), ne primjenjuje se odredba članka 9. stavka 3. Zakona o radu (Narodne novine, broj 93/2014).", stoji u priopćenju Vlade.

U obrazloženju stoji kako je zakon donesen zbog ušteda u Državnom proračunu a koje su bile potrebne zbog nepovoljnih gospodarskih kretanja, odnosno izmijenjenih gospodarskih okolnosti u odnosu na one koje su zabilježene u vrijeme ugovaranja kolektivnih ugovora zaposlenih u državnim i javnim službama. Naime, kolektivnim ugovorima ugovoreno je povećanje plaća u visini od 4, 8 i 10 posto.

"Na području rada državnih službi te pojedinih javnih službi i dalje se primjenjuju kolektivni ugovori koji uređuju to pravo, a koji su zaključeni u vrijeme boljeg gospodarskog stanja te rasta plaća i materijalnih prava, ali koje još uvijek nije moguće poštivati, zbog istih razloga fiskalne održivosti i stabilnosti troškova zaposlenih u državnim tijelima i javnim službama, pa je i dalje potrebno ukupna sredstva troškova rada zaposlenih u državnim i javnim službama, održati umanjena. Slijedom navedenoga, nužno je uskratu prava na povećanje plaće, koje se ostvaruje temeljem broja ostvarenih godina radnoga staža, zadržati do 31. ožujka 2015. godine", stoji u obrazloženju odluke.

Pročitajte više