Vlasnik Šahtara Rinat Ahmetov kupuje željezaru u Srbiji?



RINAT AHMETOV, ukrajinski kralj čelika i vlasnik nogometnog kluba Šahtar, zainteresiran je za kupovinu željezare u Smederevu, doznaje srpski dnevni list Blic.

Neimenovani izvor iz srpske vlade tvrdi da je najbliži suradnika Rinata Ahmetova zadnjih dana boravio u Beogradu. Razgovaralo se upravo o privatizaciji željezare, koju je srpska vlada od američkih vlasnika otkupila za jedan dolar.

Zbog niskih cijena čelika na europskom tržištu i visokih troškova proizvodnje u Srbiji, smederevska čeličana ugasila je prvu peć prošle godine. Druga peć, kao i pogon u Košicama u Slovačkoj nastavili su s radom smanjenim kapacitetom.

Prošlog tjedna najavljeno je da se američki investitori povlače iz Srbije, nakon čega je vlada odlučila preuzeti željezari. Predsjednik Srbije Boris Tadić prije nekoliko dana potvrdio je da se pregovara sa strateškim partnerom i naglasio da postoje dva uvjeta: partner mora imati na raspolaganju rudu željeza i koks, koji su potrebni za proizvodnju čelika.

Ahmetov zadovoljava sve postavljene uvjete. Također, poznati vlasnik Šahtara jedan je od najuspješnijih europskih poduzetnika; samo prošle godine je kroz rudarstvo i proizvodnju čelika uprihodovao 9,4 milijarde dolara.

Pročitajte više