Vođa Al Qaede: Muslimani, napadajte Zapad

Screenshot: YouTube

VOĐA Al Qaede Ayman al-Zawahri u snimci koja je stara najvjerojatnije dva mjeseca poziva mlade muslimane da napadaju Zapad, posebno SAD. Želi terorističke akcije po uzoru na onu koju su izvela braća Tsarnaev na bostonskom maratonu, prenosi Reuters. Također poziva na veće zajedništvo među militantima.

Snimka se na internetu pojavila jučer.

"Pozivam sve muslimane koje mogu naštetiti zemljama međunarodne križarske koalicije da ne oklijevaju. Moramo se fokusirati na premještanje ratnih operacija u domove i gradove zapadnih križara, pogotovo Amerike", rekao je al Zawahri.

Poziva sve mlade muslimane da se ugledaju na braću Tsarnaev, teroriste koji su izveli bombaški napad na maratonu u Bostonu, kao i na napad braće Kouachi na redakciju Charlie Hebdo u Parizu.

U prilog tvrdnji da je snimka stara otprilike 2 mjeseca ide činjenica da Zawahiri u obraćanju spominje talibanskog vođu Mullaha Mohameda Omara na način kao da se radi o živoj osobi. Naime, afganistanska vlada je krajem srpnja objavila vijest o njegovoj smrti.

Zawahiri je na kraju pozvao na zajedništvo svih frakcija islamskih militanata u Siriji i Iraku, no budući da se radi o teškom zadatku, poziva na osnivanje nezavisnog šerijatskog suda koji bi riješio konflikt između suprotstavljenih strana.

Pročitajte više