Vođa grčke radikalne ljevice: Spremni smo za preuzimanje vlasti

Foto: Guliver image/Getty images

VOĐA grčke radikalne ljevice Alexis Tsipras izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" da je njegova stranka Siriza spremna na preuzimanje vlasti u toj krizom pogođenoj državi nakon sljedećih izbora.

"Uvjeren sam da je većina grčkih glasača sada spremna napraviti onaj korak koji nije napravila na izborima u lipnju 2012. Na idućim izborima, bez obzira kada će se održati, u parlamentu ćemo dobiti većinu. Danas smo u cijelosti spremni na preuzimanje vlasti", rekao je Tsipras u ekskluzivnom razgovoru koji će list u cijelosti objaviti u subotu.

"Čeka nas težak posao jer je Grčka zemlja s uništenom proizvodnom bazom i s mnogo nezaposlenih, zemlja u kojoj sve ide na gore", rekao je Tsipras, dodavši da je Grčka u humanitarnoj krizi zbog koje će njegova stranka nakon preuzimanja vlasti morati surađivati s drugim političkim strankama i pokretima civilnog društva.

Dodao je kako želi da i druge države "periferne Europe", pa i Slovenija, slijede put nove grčke ljevice.

Tsipras je nedavno boravio u Ljubljani na osnivanje "Udružene ljevice", skupine novih lijevih stranaka koje zagovaraju "demokratski socijalizam" i protive se neoliberalnim tendencijama u društvu i politici.

Pročitajte više