Vodeći britanski laburist: Ubojstvo bin Ladena je tragedija

Screenshot: YouTube

LABURIST Jeremy Corbyn, trenutačno izgledni nasljednik britanskog opozicijskog lidera Eda Millibanda, trpi kritiku zbog intervjua za iransku televiziju snimljenog nakon što su američki specijalci 2011. godine ubili navodnog orkestratora terorističkog napada od 11. rujna Osamu bin Ladena, piše Guardian.

Corbyn je u razgovoru ubojstvo bin Ladena nazvao "tragedijom" jer je njime uskraćena prilika da mu se presudi na sudu i sugerirao da će ono dovesti do nemira. Zadrti ljevičar se u talk showu Press TV-a Agenda požalio da prema njegovom gledištu "nije bilo baš nikakvog pokušaja" da se bin Ladena stavi na sud, da se provede postupak. "Ovo je bio pokušaj ubojstva, i još jedna tragedija, nakon tragedije, nakon tragedije".

"Možemo li izvući lekciju?"

"World Trade Center je bio tragedija, napad na Afganistan je bio tragedija, rat u Iraku je bio tragedija. Umrli su deseci tisuća ljudi. Mučenje se vratilo na svjetsku pozornicu i gotovo je pretočeno u zakon u Guantánamou i Bagramu," rekao je Corbyn čija je politička karijera pod povećalom zahvaljujući sve većim izgledima da osvoji unutarstranačke izbore.

"Možemo li iz ovog izvući lekciju? Hoćemo li potonuti još dublje i dublje?" upitao je Corbyn i predvidio pokušaj ubojstva Gaddafija.


"Sljedeći stupanj će biti pokušaj ubojstva Gaddafija i to će se nastaviti. To će svijet učiniti opasnijim i gorim i gorim i gorim," rekao je sugerirajući da će Libija završiti kao "propala država".

"Prijetnja nacionalnoj sigurnosti"

Vođa Liberalnih demokrata, Tim Farron, kaže da je Corbyn u intervjuu bio "potpuno u krivu".

"Smrt bin Ladena nije bila tragedija. Tragedija je 2,977 ljudi koji su umrli tog užasnog dana. Mi ih se sjećamo," rekao je.

Potencijalnog budućeg vođu Laburista je ošinuo i konzervativac George Osborne tvrdnjom da bi stranka pod njegovim vodstvom predstavljala prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer se otvoreno protivi obnovi nuklearnih podmornica Trident.

Da uspon ljevičara brine političare Ujedinjenog Kraljevstva svjedoči i reakcija Tonyja Blaira koji je aktualnu "Corbynmaniju" i njegovu politiku usporedio s "Alisom u zemlji čudesa".

Glasnogovornik Corbyna je na kritike odgovorio da je on "totalni protivnik al-Kaide i svega što ona predstavlja".

Pročitajte više