Vodi li smanjenje plaća stabilnom proračunu? Grčić: Plešemo po rubu!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

HOĆE li tripostotno smanjenje plaća državnim i javnim službenicima biti dovoljna za održanje stabilnog državnog proračuna i dovesti do kakvog takvog gospodarskog rasta? Saborska oporba uvjerena je da vladajući vrludaju i ne znaju što rade, dok potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Vladinu ekonomsku politiku naziva - plesom po rubu.

Rezanjem plaća proračunski bi se rashodi smanjili za oko 900 milijuna kuna, a na dodatnih 750 milijuna kuna vladajući računaju od ranije srezanih dnevnica, regresa, prijevoza i jubilarnih nagrada. Cilj je proračunski manjak održati u planiranih 10 milijardi kuna i ostvariti gospodarski rast od 0,7 posto. Kada će se rebalans proračuna naći u proceduri još se ne zna, ali u skladu s najavama - Sabor bi ga svakako trebao izglasati do kraja prvog ovogodišnjeg kvartala. Sudeći prema prvim reakcijama, izgledno je da za još jednu preraspodjelu državnog novca vladajući neće imati podršku oporbe.

"To je po prilici smjer onih autića u luna parku. Oni idu, pa se sudare, odbiju se na jednu pa na drugu stranu. Nema smjera. Povlače se kaotični potezi i Vlada očito nema kompas", slikovit je laburist Nikola Vuljanić.

Da Vlada ne vlada situacijom uvjerena je i HDZ-ova Martina Dalić, držeći da rebalans sam po sebi neće stabilizirati javne financije ne bude li praćen trogodišnjim programom gospodarskog rasta. "Programom kojim će se obrazložiti i vrlo precizno prikazati mjere kojima će se stabilizirati proračun, kojima će se potaknuti rast", kaže Dalić.

"Ako previše štedite, ugrozili ste gospodarski rast. Ako previše trošite, ugrozili ste zemlju s velikim deficitom i velikim javnim dugom pa ste opet u problemu"


Za oporavak treba vremena, opravdavao se u utorak u intervjuu Media servisu Branko Grčić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i kreator gospodarskog programa Kukuriku koalicije. "Ja bih rekao da plešemo po rubu. Vrlo je bitno da nađemo dobru mjeru između potrošnje i štednje. Ako previše štedite, ugrozili ste gospodarski rast. Ako previše trošite, ugrozili ste zemlju s velikim deficitom i velikim javnim dugom pa ste opet u problemu", kaže Grčić.

Vladin plan za izlazak iz krize stane u tri riječi - poticanje javnih investicija. No, kada koordinatora u prosincu imenovanih radnih skupina za otklanjanje barijera u investicijama upitate što je konkretno učinjeno, dobijete ovakav odgovor: "Na tjednoj bazi otklanjamo probleme i praktički pratimo provedbu svakom od ovih investicijskih projekata i mislim da smo zaista počeli odrađivati vrlo ozbiljan posao".

Od svih najavljivanih javnih investicija, još nismo vidjeli ni jednu. Vladina prošlogodišnja projekcija ovogodišnjeg gospodarskog rasta od optimističnih 1,8 posto bila je temeljena upravo na javnim investicijama, kao uostalom i aktualne projekcije rasta smanjene na 0,7 posto. No, ni u takav minimalni gospodarski rast, bez jasnih poteza vladajućih - saborska oporba apsolutno ne vjeruje.

Vlada reže plaće, sindikati spremni i na štrajkove


Zbog najavljenog smanjenja plaća od tri posto u javnim i državnim službama sindikati su spremni na štrajkove. Jasna poruka koliko drže do Vladine odluke bio je i nedolazak većine sindikata, njih 15 od 17, na konzultacije u Ministarstvo rada. Iako i dalje razjedinjeni, nezadovoljstvo ovoga puta ne kriju ni jedni ni drugi.

Još jednom jasno i glasno: "Tri posto plaće će se sniziti. Neće više biti smanjenja mase plaća za ovu godinu", jasan je ministar.

"Vladi računica ne štima", ponavlja ministar rada Mirando Mrsić ukidanjem jednokratnih prava Temeljnim kolektivnim ugovorom nisu postignute planirane uštede, pa su stavili na vagu: ili smanjenje plaća putem koeficijenata od 4,8 i 10 posto ili otkazi. Ovo prvo bilo je bezbolnije.

"Da uštedimo masu plaća u iznosu od 700 milijuna kuna mi bi morali otpustiti oko 10 tisuća ljudi iz državne i javne službe. To nije dobro u ovom trenutku", kaže Mrsić.

"Ovo smanjivanje koeficijenata je jednostrani akt Vlade"


"Trebali ste to ranije reći, a ne nas obavijestiti putem medija. To nije socijalni dijalog", graknuli su odmah sindikati. Danas se nisu pojavili na sastanku u ministarstvu. Sami će poduzeti potrebne akcije, kaže Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Ovo smanjivanje koeficijenata je jednostrani akt Vlade. Na njega sindikati mogu odgovoriti štrajkom jer je prema Zakonu o radu štrajk dopušten za svako ugrožavanje gospodarskih i socijalnih interesa zaposlenika", kaže Ribić.

Odmahuju rukom i na tvrdnje ministra Jovanovića kako će plaće učiteljima rasti. "To je licemjerje", kaže Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola. "Još bezobrazno laže kad govori da će dobiti 400 kuna više. Naš izračun govori da sa smanjenjem od dodatnih tri posto- učitelj sa 40 godina staža imat će 900 kuna manju bruto plaću u odnosu na plaću u lipnju kad je počelo ovo otimanje", dodaje Mihalinec.

"Eliminiraj, reorganiziraj rukovodeća mjesta, sredi prenapuhanu sistematizaciju"

Smanjenjem koeficijenata nisu zadovoljni ni u sindikatu zdravstva i socijalne skrbi koji su se jedini pojavili na konzultacijama kod ministra. I oni su spremni na štrajk, no nitko ih nije pozvao, kaže Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva. Vladi pak poručuje: dugova i repova se nećemo riješiti dok ne počnete s reformama i rezanjem suvišne administracije.

"Ne govorim ja svom ministru da smanji plaću ili da ne plaća kirurga, sestru, laboranta nego mu kažem: zatvori tu pipu. Eliminiraj, reorganiziraj rukovodeća mjesta, sredi prenapuhanu sistematizaciju", kaže Avberšek.

Josipović: Moramo razmišljati i o socijalnoj pravednosti


Smanjenje plaća komentirao je i predsjednik Ivo Josipović koji se nada da isto neće zadesiti umirovljenike. "Moramo razmišljati i o socijalnoj pravednosti, možda modelu prema kojem bi mi koji imamo veće ili najveće plaće u sustavu više participirali", poručuje predsjednik Josipović.

Umirovljenici su za sad sigurni. Ministar Mrsić obećaje: ide daljnje usklađivanje mirovina, a s HUB-om će dogovoriti da se zadrže ovrhe samo u visini 1/3 mirovine.

Pročitajte više