Vojislav Koštunica podnio neopozivu ostavku

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREDSJEDNIK Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica, podnio je neopozivu ostavku, prenosi B92.

"Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj povijesti ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Demokratske stranke Srbije. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala", rekao je Koštunica.

DSS na parlamentarnim izborima u nedjelju nije prešla izborni prag prvi put od osnivanja 1992. godine, a Predsjedništvo DSS-a je na današnjoj sjednici prihvatilo Koštuničinu ostavku.

Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo da do izborne skupštine, koja će biti održana nakon izbora u Vojvodini, v.d. predsjednika stranke bude dosadašnji potpredsjednik Aleksandar Popović.

Koštunica je u svojoj ostavci ocijenio da je DSS na izbore "jedina izašla s programom, kako političkim tako i ekonomskim, koji je trebalo omogućiti gospodarski oporavak i razvoj zemlje, zaštitu državnih i nacionalnih interesa, kao i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda".

Koštunica je imao kritički stav prema europskim integracijama te se zalagao za ideju političke neutralnosti te je izjavio da je "apsolutna većina na izborima odlučila da Srbija krene putem koji će ju pretvoriti u neku vrstu kolonije Washingtona i Bruxellesa te ugroziti njenu slobodu".

Vojislav Koštunica dva puta je bio predsjednik Vlade Republike Srbije i posljednji predsjednik SR Jugoslavije nakon Slobodana Miloševića. Tijekom njegovog mandata Crna Gora se odcijepila od Srbije.

Pročitajte više