Volonter primio prvo pokusno GSK cjepivo protiv ebole

Foto: FAH

U SRIJEDU je po hitnom postupku počelo testiranje pokusnog cjepiva protiv ebole, koje proizvodi GlaxoSmithKline. Prvi volonter je primio injekciju jučer, a nakon njega se za testiranje prijavilo još desetak volontera, prenosi Reuters.

Pokusno cjepivo protiv ebole zajedno su razvili GSK i Nacionalni institut zdravstva u SAD-u. Cjepivo je razvijeno sa specifičnom namjenom zaustavljanja epidemije u zapadnoj Africi, najgorem zabilježenom širenju bolesti u povijesti.

S obzirom da cjepivo ne sadrži zarazni virusni materijal ebole nego samo dio genetičkog materijala virusa, stručnjaci kažu kako se ne treba brinuti oko toga da će se netko od volontera zaraziti, piše Reuters.

Britansko testiranje provodi tim s Oksfordskog sveučilišta.

Pokusna testiranja služe utvrđivanju sigurnosti cjepiva, ispitivanju toga ima li cjepivo nuspojava te proizvodi li stvaranje protutijela protiv virusa ebole.

Cilj je završiti testiranja do kraja 2014. godine, a ukoliko ona budu uspješna, cjepivo bi se moglo odmah upogoniti u borbi protiv širenja bolesti.

Iz GSK-a javljaju kako planiraju stvoriti oko 10.000 doza već za vrijeme trajanja testiranja, kako bi ih odmah mogli početi koristiti ukoliko se pokaže da cjepivo funkcionira.

Pročitajte više