Vrdoljak: Kupnja Ine je opcija, ali bez zaduženja

Foto: Hina

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak opovrgnuo je medijske napise prema kojima država planira kupnju MOL-ovih dionica INA-e, pri čemu bi se zadužili za 2,6 milijardi eura.

Ne može se ni u kojem slučaju računati na povećanje javnog duga, rekao je Vrdoljak istaknuvši kako se tu potpuno slaže s premijerom i ministrom financija koji su jučer otklonili mogućnost novog zaduženja.

Podsjeća da MOL s druge strane nije ispunio poslovne obveze investiranja u Inu, dok je opcija prodaje njihova udjela i dalje otvorena.

Vlada ima pripremljene sve modele za iduće odluke strateškog partnera, ali prioritet su arbitraža i pregovori u kojima bi najbolje bilo postići dogovor koji će štititi nacionalne i interese Ine, poručuje Vrdoljak.

"I da se neće moći dogoditi da na Upravu Ine dolaze štetne odluke kao što se nedavno dogodilo. Drugim riječima, slažem se s ministrom financija i s premijerom. Ranije sam govorio, ne može biti opcija kupnje pod uvjetom povećanja javnog duga. Ali otvoriti mogućnost, ako kolege iz MOL-a kažu da prodaju, da si damo šansu i da smo pripremljeni za svoju ponudu, bez javnog duga, sigurno", poručio je Vrdoljak nakon otvaranja Energy Foruma u Zagrebu.

Pročitajte više