Vrhovni sud taji od javnosti odluku o Perkoviću!

Foto: Hina

VRHOVNI sud odlučio je o žalbama u slučaju Perković. No, javnu objavu odluke će pričekati dok je se ne dostavi Županijskom sudu, odnosno strankama u postupku. Javnost bi tako za odluku trebala doznati tek idućeg tjedna.

Glasnogovornik suda Dražen Tripalo Media servisu je potvrdio: "Danas je održana sjednica Vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske, na kojoj se odlučivalo o žalbama koje su podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odobrena predaja Josipa Perkovića Njemačkoj. Odluka Vrhovnog suda koja će biti donesena u zakonskom roku od tri dana od primitka spisa  mora biti i pisano izrađena. Dakle, mora biti obrazložena, mora proći službu evidencije sudske prakse. Nakon toga će ta odluka sa spisom biti vraćena prvostupanjskom sudu, a sadržaji odluke i detalji obrazloženja mogu biti priopćeni javnosti tek nakon što ona bude otpremljena strankama u ovom postupku".

Na odluku zagrebačkog Županijskog suda o izručenju Njemačkoj žalbu je uložio Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, ali i DORH koje je trebalo zastupati njemačko tužiteljstvo. Pozivaju se na zastaru. Njemačka je izdala europski uhidbeni nalog jer Perkovića povezuje s ubojstvom Stjepana Đurekovića 1983. godine. Perkovićev odvjetnik Nobilo smatra da do izručenja ne smije doći zbog zastare, ali i zato što vjeruje da Perković u Njemačkoj neće imati pošteno suđenje.

Savezno državno odvjetništvo u Njemačkoj odbacilo je tvrdnje Vinka Sindičića da su ga tamošnje tajne službe uz navedeno odvjetništvo prisilili da svjedoči na suđenju Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Stjepana Đurekovića. "Najodlučnije odbacujemo javno prenesenu izjavu svjedoka Sindičića. Ona ne odgovara činjenicama", izjavio je glasnogovornik odvjetništva Marcus Koehler.

Perković je 1. siječnja priveden temeljem europskog uhidbenog naloga koji je za njim raspisala Njemačka. Ubrzo je pušten da na slobodi iščekuje konačnu odluku o izručenju.
 
Zajedno s Perkovićem uhićen je i Zdravko Mustač, koji je Perkoviću bio nadređen. Sud u Velikoj Gorici odbio je Mustačevo izručenje Njemačkoj. Na ovu se odluku DORH nije žalio.

Pročitajte više