Vrhunac krize u Brodarskom institutu: Nema 3 plaće, radnici smijenili Upravu, ministri šute

Fotomontaža: Index (FaH)

VODITELJI poslova i inžinjera Brodarskog instituta zatražili su od resornog ministra Vedrana Mornara da što prije ispuni obećanje o pokrivanju financijske konstrukcije za isplatu tri zaostale plaće kao i da smijeni sadašnju Upravu. Dio zahtjeva već je ispunjen jer je predsjednik Uprave Vladimir Koroman konačno podnio ostavku.

>> Ministarstvo znanosti radnicima Brodarskog Instituta: Molimo vas da i dalje radite bez plaće

> Mornar: U tijeku je osiguravanje kredita za plaće radnika i opstanak Brodarskog instituta

> Otkad su tri ministra osobno obećala pomoć, državni Brodarski institut nije primio niti jednu plaću

> Kako su ministri Vrdoljak, Kotromanović i Mornar uništili Brodarski institut

"Iako sam ulagao ogromne napore da očuvam Institu kao istraživačko-tehnološku organizaciju u širokom spektru tehnologija, danas sam doveden u položaj kao jedini krivac za nastalu situaciju. Zaposlenici Instituta već tri mjeseca su bez plaće, a zbog manjka operativnih sredstava aktivnosti su značajno usporene. Ovakvo stanje je neodrživo i pitanje je dana kada će 140 zaposlenika ostati na ulici i bez posla", stoji u ostavci Koromana. Naime, on je kao glavni razlog raspada Brodarskog instituta naveo nedonošenje konkretnih odluka od strane vlasnika, u ovom slučaju države.


Samo su dvije odluke moguće a prva je iskoristiti resurse i održati Institut kao značajni dio državnog sistema. Drugi je raspodati imovinu.

Jedni idu van Hrvatske, a drugi na socijalnu pomoć

"Za mlade i stručne ljude ne treba brinuti oni će pronaći drugu državu u kojoj će svoje znanje dati za dobrobit te države. Ostali će biti sretni ako prežive na socijalnoj pomoći", tvrdi Koroman.

Jedna od posljednjih odluka sada već bivše Uprave je da se socijalnom ugroženim zaposlenicima Instituta podijeli po 500 kuna pomoći. Resorni ministar Vedran Mornar navodno je viđen nekoliko puta u Institutu no njegovi posjete nisu dale nikakvog rezultata.   

Radili na kreditu HBOR-a

Podsjetimo, kako je posljednja epizoda agonije Brodarskog instituta, koja traje od 2007. godine, zapravo počela kada su tri ministra - Vedran Mornar, Ante Kotromanović i Ivan Vrdoljak  - početkom travnja javno obećali svaku moguću pomoć za Brodarski inistitut. Naime, Skupštinu tvrtke čine predstavnici tri ministarstva, i to Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, Ministarstvo obrane Ante Kotromanovića te Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Sve do javno obećane pomoći plaće bi kasnile tjedan do dva, no nikada nisu kasnile tri mjesečne plaće kao što je upravo sada slučaj.


Index je o situaciji u Brodarskom institutu pisao vrlo detaljno početkom travnja, a tada nam je Uprava tvrtke tvrdila da financijski problemi zapravo ne postoje jer je Brodarski institut i 2013. i 2014. godinu završio s dobiti. Ministarstvo znanosti hinilo je kako je problem s Brodarskim institutom krenuo tek odnedavno jer nisu imali uvid u financijsko poslovanje!?

"Radimo na tome preko HBOR-a i u tijeku je odobravanje kredita za njih", rekao je Mornar još u svibnju.

Pozvali radnike da rade bez plaće

Utjehu radnicima pokušala su dati tri ministra pa je na glavnoj oglasnoj ploči unutar Instituta osvanulo pismo u kojem se radnike bez tada još dvije plaće poziva na - strpljenje i da rade dalje.

Pročitajte više