"Vrtić je jedina velika investicija u Zagrebu u 2015."

Ilustracija: dječji vrtić

JEDINA velika investicija u Zagrebu ove godine je izgradnja dječjeg vrtića u Donjem Dragonošcu, rečeno je u srijedu na sjednici Koordinacije gradonačelnika, predsjednika Gradske skupštine i predsjednika vijeća gradskih četvrti na kojoj je, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, prvi puta nakon izlaska iz zatvora i povratka na dužnost sudjelovao gradonačelnik Milan Bandić.

Zamjenica pročelnika Službe za mjesnu samoupravu Renata Šimon istaknula je da će se izgradnja vrtića u Donjem Dragonošcu realizirati u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport. Rekla je da je pola sredstava planirano na poziciji Vijeća gradske četvrti Brezovica, a pola na poziciji tog Gradskog ureda.

Bandić je najavio da će se za male komunalne akcije svim gradskim četvrtima omogućiti 10 posto sniženja na račune Zagrebačkih cesta i Zrinjevca. Predsjednik gradske četvrti Trešnjevka sjever Ivan Butorac zatražio je da se svim četvrtima odobri 20 posto popusta na fakture Zagrebačkih cesta i Zrinjevca jer će s novcem koji im je ove godine na raspolaganju moći napraviti 40 posto manje radova nego prošle godine. No, Bandić je rekao da je na fakture tih tvrtki dogovorio 10 posto popusta.

"Dogovorili smo da to bude 10 posto. Imamo prostora od 10 posto da se napravi sve kako treba", rekao je gradonačelnik, a Butorac mu zahvalio.

"Svi planovi su doneseni i sada treba napraviti tajming izvršavanja radova, jer se najviše toga napravi po ljeti", poručio je Bandić te napomenuo neka se pazi da ih opet ne dočekaju jesenje kiše i zima. Predsjednicima vijeća gradskih četvrti poručio je da se, "ako zapne", mogu obratiti njemu ili predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru.

Šimon je istaknula je da je za financiranje vijeća gradskih četvrti u 2015. osigurano 180 milijuna kuna, od čega je 150 milijuna kuna osigurano za male komunalne akcije.

"Za mjesnu samoupravu odnosno za planove malih komunalnih akcija u 2015. za 17 gradskih četvrti planirano je 150 milijuna kuna. Taj novac raspoređen je u planovima za 1.854 akcije. Te akcije realiziraju se na dva načina. Jedan način je sklapanjem ugovora s podružnicama Zagrebačkog holdinga - Zagrebačkim cestama i Zrinjevcem i to su akcije odnosno radovi koji se odnose na održavanjem javnih površina i bit će ih 1.116, a ostalih, više od 700 akcija, se realizira putem Ureda za javnu nabavu, u postupcima nadmetanja", rekla je Šimon.

Istaknula je da su sredstva za gradske četvrti i male komunalne akcije u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu jer je manji i gradski proračun. Pojasnila je da se za to izdvaja pet posto gradskog proračuna.

Pročitajte više