Vukovar međusobno posvađao branitelje, Penava apelira: "Prestanite stvarati napetosti"

Foto: FAH

IVAN PENAVA, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara, na izvanrednoj konferenciji za novinare uputio je apel da se uoči Dana sjećanja prestane s politiziranjem i stvaranjem napete atmosfere kroz medije.

"Manje je važno tko će stajati u krugu bolnice, a tko neće ili tko će biti u kojem dijelu kolone", izjavio je Penava. Sve građane "koji osjećaju pijetet prema stradanjima Vukovara" pozvao je da se na dostojan način uključe u obilježavanje Dana sjećanja, a vladajućim elitama poručio je da prestanu politizirati situaciju.

Upitan hoće li se ograditi od izjava Tomislava Josića, prvog čovjeka Stožera za obranu Vukovara, Penava odgovara: "Ne mogu se ograditi jer bi se onda trebao ograditi i od mnogih drugih izjava, poput onih predsjednika RH, premijera, ministara".

Stožeraši izazivaju razdor

Josić je, podsjećamo, najavio da članovi Stožera neće, kao ni prošle godine kada su u Vukovaru oformljene dvije kolone, ući u krug bolnice gdje se održava komemoracija kojom počinje obilježavanje Dana sjećanja.

Ove Josićeve izjave na nož je dočekala vukovarska Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čiji je predsjednik Zdravko Komšić poručio da Stožer "treba raspustiti jer se pretvorio u remetilački faktor koji je zavadio građane i braniteljske udruge".

Penava neće smijeniti Josića

No, Penava ipak tvrdi da neće smijeniti Josića s funkcije predsjednika gradskog Savjeta za branitelje. Upravo je Penava postavio Josića na ovu funkciju prije samo nekoliko mjeseci.

"Josića i njegov ratni put izuzetno cijenim. Imam svoje mišljenje o njegovom istupu, držim da sam mogao znati više detalja. Mogli su me upozoriti i žao mi je što nisu", rekao je Penava.

Na pitanje može li jamčiti sigurnost sudionicima Kolone sjećanja, Penava je odgovorio: "Angažirane su zaštitarske službe, ali sigurnost se može jamčiti samo do određene mjere".

Pročitajte više