Vukovarcima smanjene stipendije, a dobivat će ih samo oni koji studiraju na hrvatskim sveučilištima

Foto: FAH

VUKOVARSKI vijećnici većinom su glasova na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, nastavljenoj nakon prekjučerašnjeg prekida, prihvatili mnoge odluke, među kojima je i ona po kojoj gradsku stipendiju ubuduće mogu dobiti samo studenti koji se školuju na hrvatskim sveučilištima i učilištima, a iznos stipendije smanjen je na 500 kuna.

Dosadašnjih godina pravo na stipendiju imali su svi vukovarski studenti bez obzira na to studiraju li u Hrvatskoj ili na nekom sveučilištu ili učilištu u inozemstvu, a stipendija je iznosila od 500 do 800 kuna.

Stipendija smanjena na 500 kuna

Vukovarski HDZ i HSP dr. Ante Starčevića, koji se od prijevremenih svibanjskih izbora na vlasti u Vukovaru uz potporu vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić, željeli su promijeniti dosadašnje uvjete dodjele stipendije, zbog čega su sjednicu u srijedu napustili vijećnici SDP-a, SDSS-a i SNS-a, čime je Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma pa je sjednica morala biti prekinuta.

Danas na nastavku sjednice Gradskog vijeća nisu bili nazočni vijećnici SDSS-a jer im, kako je iz te stranke objašnjeno, nije dopušteno da u raspravi o stipendijama podnesu amandam na latiničnom i ćiriličnom pismu.

SDSS: Nezakonito blokiran dvojezični amandman

Iz SDSS-a su amandmanom tražili da se iz nove odluke o stipendijama izuzmu studenti pripadnici nacionalnih manjina koji studiraju u matičnim državama jer se "ne može smatrati inozemstvom matična država pripadnika manjine".

"Na sjednici je predsjedniku Kluba vijećnika SDSS-a Dejanu Drakuliću na nezakonit način oduzeto pravo da podnese amandman jer je on bio dvojezičan, čime su na najgrublji način prekršena prava vijećnika predviđena poslovnikom Gradskog vijeća i statutom grada Vukovara", navode iz SDSS-a.

"Vukovar je bio jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je stipendirao studente koji studiraju u inozemstvu. Nažalost, studenti koji studiraju u Novome Sadu, Kragujevcu nose stipendije u Srbiju i nikad se neće vratiti u Vukovar. I ne vidim tu ništa sporno", prokomentirao je predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Igor Gavrić (HSP dr. Ante Starčevića). U vezi s neprihvaćenim amandmanom SDSS-a rekao je da on nije prihvaćen kao valjani dokument jer je pisan dvojezično, a u Vukovaru je službeni jezik hrvatski.

Pročitajte više