Vukšić: Dat ćemo autoceste u koncesiju i ostat ćemo bez novca i radnih mjesta!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

ZA VRIJEME saborske rasprave o izvršenju proračuna povuklo se pitanje o privatizaciji državne imovine te monetizaciji autocesta. Laburist Branko Vukšić upozorio je da je riječ o doktrini šoka, da privatizacija i koncesije nisu dobar način otplaćivanja dugova.

"Dat ćemo u koncesiju autoceste na 50 godina i što ćemo onda napraviti, ostat ćemo bez radnih mjesta, ostat ćemo bez novca, potrošit ćemo taj novac, kad ćemo više, ako nećemo napraviti i stvoriti uvjete za proizvodnju", istaknuo je Vukšić.

Ministar financija Slavko Linić opet je ponovio kako neće netko spakirati autoceste i odnijeti ih van zemlje, a u ugovorima će se jasno definirati koliko će nam se plaćati.

"Što vam znači koncesionar ako se definira cijena koja mora biti u narednih 40 godina, ako je koncesija 40 godina, onda će se u ugovoru definirati, prema tome, kvaliteta ugovora može biti tema rasprave, ali već unaprijed govoriti da mi prodajemo ponos, što to znači, odlaze ceste iz Hrvatske?", pita se Linić.

"U 2014. godine obaveze autocesta koje ne pokrivamo prihodima su 6,3 milijarde kuna, a inače budimo iskreni, prihodi i jednih i drugih su 4 milijarde. Najveći dio prihoda ide na funkcioniranje autoceste i oko jedne milijarde ulaganja u izgradnju", pojasnio je dodatno Linić.

Pročitajte više