Wigemark nakon Pakistana dolazi na čelo Delegacije EU u BiH

Screenshot: YouTube

ŠVEĐANIN Lars-Gunnar Wigemark imenovan je novim šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je u Sarajevu.

Odluku o Wigemarkovu imenovanju tijekom dana donijelo je Vijeće za vanjske poslove EU a on će ujedno obnašati i dužnost posebnog predstavnika Unije u BiH.

Status posebnog predstavnika EU Wigemarku daje i šire ovlasti nego u drugim državama koje potencijalno uključuju i sankcioniranje izabranih dužnosnika.

To je mjesto upražnjeno još od rujna prošle godine kada ga je prije isteka mandata napustio Danac Peter Sorrensen koji je prešao na mjesto šefa delegacije EU u Ženevi.

Lars-Gunnar Wigemark do sada je bio šef Delegacije Europske unije u Pakistanu.

On je već više od trideset godina angažiran u diplomaciji Švedske i EU.

Wigemark će dužnost u Sarajevu preuzeti 1. ožujka a visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je povodom ovog imenovanja kazala kako je to dokaz posvećenosti EU-a potpori BiH na njezinu europskom putu.

"Stručnost Larsa-Gunnara Wigemarka bit će važan doprinos našem angažmanu u BiH kao i vanjskim poslovima EU-a", kazala je Mogherini kako je navedeno u priopćenju Delegacije EU-a u Sarajevu.

Pročitajte više