WikiLeaks: Pakistanski vojnici skrivali Osamu bin Ladena, znali su točno gdje se nalazi

MATERIJALI i e-mailovi koje je WikiLeaks jučer objavio sugeriraju kako su neki od srednje rangiranih pakistanskih vojnika znali gdje se Osama bin Laden skrivao, javlja CSMonitor.

Iz e-mailova američke obavještajne službe Stratfor naslućuje se kako je bin Laden bio u kontaktu s pakistanskim vojnim i obavještajnim agentima prije nego je ubijen u svibnju prošle godine.

U jednom od mailova citira se jedan od zaposlenika Stratfora, koji tvrdi kako je nekoliko niže rangiranih pakistanskih oficira, kao i jedan general, znalo gdje se nalazi "sigurna kuća" bin Ladena u Pakistanu.

Prema objavljenim podacima, čak je 12 agenata bilo uključeno u cijelu akciju, a zaposlenik Stratfora navodi i kako bi SAD ove informacije kasnije mogao koristiti u pregovorima s Pakistanom.

Objavljeno više od pet milijuna e-mailova


WikiLeaks je jučer počeo s objavljivanjem više od pet milijuna e-mailova privatne obavještajne agencije Stratfor iz Teksasa. Objavljene su poruke poslane između srpnja 2004. i prosinca 2011. godine, a radi se o korespondenciji obavještajne agencije koja je prikupljala i prosljeđivala povjerljive podatke velikim korporacijama.

Pročitajte više