WikiLeaks našao rupu u sustavu te odsad ponovno može primati donacije

WIKILEAKS, koji je skoro pa "presušio" zbog financijske blokade koja traje još od 2010. godine, ponovno ima razloga za veselje. Naime, organizacija je danas kazala kako je pronašla rupu u sustavu i ponovno može primati donacije.

Rupu su našli unutar francuskog sustava kreditnih kartica, Carte Bleua. Carte Bleue je na globalnoj razini također povezan s VISA-om i Mastercardom, koji su svojim korisnicima onemogućili uplaćivanje donacija WikiLeaksu, ali oni ipak ne mogu blokirati korisnike unutar Carte Bleue sustava. Barem tako tvrdi WikiLeaks.

Stoga je francuska neprofitna organizacija FDNN (Fonds de Défense de la Net Neutralité) unutar Carte Bleuea osnovala fond za WikiLeaks, te će se preko ove organizacije knjižiti donacije za Assangea i ekipu. Stoga je WikiLeaks svojim pristašama uputio apel da brzo počnu s donacijama prije nego VISA i Mastercard pronađu način da ponovno blokiraju uplate.

Ovo bi uistinu moga biti spas u zadnji čas, jer se procjenjuje kako će u roku od nekoliko mjeseci WikiLeaks potpuno ostati bez novca. Cilj je organizacije u kratko vrijeme prikupiti oko milijun eura, kako bi si produžili životni vijek do daljnjeg.

Podsjetimo i kako je WikiLeaks prošlog tjedna izborio još jednu važnu pobjedu na ovom planu, kada je dobio sudski spor s Valitorom, koji je lokalni partner VISA-e i Mastercarda na Islandu. Sudac je odredio kako Valitor nije imao pravo blokirati isplate WikiLeaksu. Valitor sad opet mora otvoriti te kanale za financiranje WikiLeaksa ili će u protivnom morati plaćati kaznu od 6000 dolara dnevno.

Pročitajte više