Wilders objavio karikature Muhameda, pojačane mjere sigurnosti u nizozemskim veleposlanstvima

Foto: Hina

NIZOZEMSKI protuislamski političar Geert Wilders u srijedu je na nizozemskoj televiziji, u terminu rezerviranom za političke stranke, prikazao karikature proroka Muhameda koje su nastale na natjecanju karikaturista održanom u svibnju u Teksasu.

Glasnogovornik Vijeća marokanskih džamija u Nizozemskoj Aissa Zanzen ocijenio je Wildersovu akciju "predstavom za dobivanje publiciteta". "Wilders želi provocirati muslimane i čini sve kako bi ih provocirao", rekao je Zanzen.

Wilders je tijekom trominutne emisije najavio karikature koje su zatim prikazane na ekranu u pratnji glazbe na glasoviru. Prikazane karikature nastale su na natjecanju karikaturista održanom u svibnju u Teksasu koje su napala dvojica naoružanih napadača.

Wilders i Pamela Geller, jedna od njegovih američkih sponzora koji su organizirali natjecanje u Teksasu, tada su se nalazili na mjestu gdje se održavalo natjecanje ali u napadu nisu ozlijeđeni.

Pojačane mjere sigurnosti

Napadače Eltona Simpsona i Nadira Soofija iz Phoenixa ubila je policija pošto su otvorili vatru na sudionike natjecanja u gradu Garlandu. Za napad, u kojemu je ranjena jedna osoba, odgovornost je preuzela Islamska država.

U izjavi objavljenoj povodom emitiranja karikatura na nizozemskoj televiziji Wilders je odbacio tvrdnje da želi provocirati. "Radim to jer moramo pokazati da se zauzimamo za slobodu govora i da nikada nećemo podleći nasilju", istaknuo je Wilders.

Za brojne muslimane takve karikature su nepristojne i bogohulne, a televizija bi mogla zbog njihovog prikazivanja Wildersovoj stranci PVV odrediti sankcije.

Nizozemska veleposlanstva upozorena su na mjere sigurnosti koje moraju poduzeti nakon prikazivanja karikatura jer se očekuju žestoki prosvjedi muslimana.

Pročitajte više