ŽDO: Nismo tražili primjenu općeg oprosta u "slučaju Jurišić"

Ilustracija: scx.hu

OSJEČKO Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako nije predložilo primjenu Zakona o općem oprostu u slučaju ukidanja pravomoćne presude Slobodanu Jurišiću, koji je zbog ubojstva dvojice pripadnika Zbora narodne garde u Vukovaru 1991., proglašen krivim za kazneno djelo oružane pobune protiv Republike Hrvatske i osuđen na 20 godina zatvora.

Predsjednik HSP Daniel Srb danas je, naime, na konferenciji za novinare u Osijeku izjavio da je osječki Županijski sud ukinuo pravomoćnu presudu Jurišiću, i to "na zahtjev DORH-a", koji je, ustvrdio je Srb, "umjesto da traži povećanje kazne, tražio primjenu Zakona o općem oprostu nad pravomoćnom presudom".

Županijski sud je primijenio Zakon o općem oprostu

Glasnogovornik osječkog ŽDO-a Zvonko Kuharić potvrdio je Hini kako Županijsko državno odvjetništvo, u konkretnome slučaju, nije tražilo primjenu Zakona o općem oprostu, već je osječki Županijski sud, po službenoj dužnosti i sili zakona, primijenio Zakon o općem oprostu.

U rješenju Županijskog suda u Osijeku od 13. veljače 2014. se, uz ostalo, navodi da je na suđenju u odsutnosti 1992. godine, tadašnji osječki Vojni sud Slobodana Jurišića proglasio krivim za kazneno djelo oružane pobune protiv Republike Hrvatske te da se davanje oprosta odnosi i na izvršavanje pravomoćnih presuda za djela oružane pobune, od 17. kolovoza 1990. do 23. kolovoza 1996. godine.

Stoga je osječki Županijski sud zaključio kako Jurišić, kao počinitelj kaznenog djela oružane pobune, nije izuzet od primjene općeg oprosta.


Sud je, uz mišljenje Županijskog državnog odvjetništva da su u postupku izvršavanja zatvorske kazne ispunjeni uvjeti za primjenu Zakona o općem oprostu, odlučio da je protiv okrivljenika, po službenoj dužnosti, potrebno obustaviti kazneni postupak, primjenom Zakona o općem oprostu, navodi se u sudskom rješenju.

Srb: Nitko nema pravo tražiti procesuiranje ili osudu bilo kojeg hrvatskog branitelja

Slobodan Jurišić bio optužen da je u srpnju 1991. u Vukovaru ubio dvojicu pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) te je nakon toga uhićen, ali i razmijenjen u rujnu iste godine. Na tadašnjem osječkom Vojnom sudu u odsutnosti je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, ali je osječki Županijski sud prošli tjedan ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu, pozivajući se na Zakon o općem oprostu.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku izjavio da nakon ovakve odluke osječkog Županijskog suda nitko nema pravo tražiti procesuiranje ili osudu bilo kojega hrvatskoga branitelja.

Zatražio je obustave postupka protiv hrvatskih branitelja, te je najavio kako će na sjednici predsjedništva Saveza za Hrvatsku u Zagrebu tražiti zauzimanje ovakvog stava o ovome slučaju, te da se državna tijela i pravosuđe pozovu na djelovanje po načelima pravde, pravičnosti i poštenja, i jednake primjene zakona za sve.

Pročitajte više