ZET blokirao studentsku aplikaciju za praćenje dolaska tramvaja i autobusa: "Sve što je dobro kratko traje"

Foto: ZETcheck/Facebook

BESPLATNA android aplikacija ZETcheck uz pomoć koje se na mobilnim uređajima moglo pratiti točno vrijeme dolaska autobusa i tramvaja, a koju su kreirali zagrebački studenti, naprasno je ugašena od strane ZET-a.

Iako je aplikacija svojim prikazivanjem "u sekundu" stvarnog stanja u voznom redu olakšavala svima korištenje usluga ne baš pouzdanog ZET-a, jer svima je poznato koliko su puta prateći "teoretski" vozni red zujali na praznoj stanici, ZET ju je odlučio blokirati.

ZET navodi kako su autori aplikacije neovlašteno koristili izvor informacija od tvrtke koja im održava sustav i tako narušavali njihov rad. Naime, ZET-ov server nije mogao izdržati navalu korisnika aplikacije pa je na server postavljena šifra i podaci potrebni za rad aplikacije su prestali biti javni.

"Nažalost do daljnjeg app neće biti u funkciji. Sve što je dobro kratko traje. Hvala na podršci!", objavili su prije 10-ak dana kreatori ove iznimno korisne aplikacije na ZETcheck Facebook stranici.

Da bi slučaj bio apsurdniji, umjesto da ZET dogovori suradnju s kreativnim studentima, nakon što su ih proglasili "ilegalcima" i blokirali njihovoj aplikaciji pristup podacima, iz ZET-a su im odlučili "popaliti ideju" - najavili su kako "intenzivno rade" na vlastitom sustavu.

Istu je nesretnu sudbinu, kad je u pitanju pokušaj suradnje sa ZET-om, svojedobno doživjela i aplikacija Trambus, koja je omogućavala brzo i jednostavno putovanje javnim prijevozom grada Zagreba. Aplikacija je omogućavala biranje bilo koje dvije autobusne/tramvajske stanice ili točke na karti, a program je računao najbolju rutu. Kad je autor Trambusa zamolio ZET za GPS koordinate vozila kako bi aplikacija radila preciznije izračune, dobio je odbijenicu uz objašnjenje da se - strahuje od "terorističkih napada"?!

Pročitajte više