"Za djecu koja ne pohađaju vjeronauk često govore da nisu dobri Hrvati, a nazivaju ih i komunjarama"



UDRUGA Protagora upozorava već šest godina na diskriminaciju osnovnoškolskih učenika koji zbog svjetonazorskog ili drugog uvjerenja ne žele pohađati vjeronauk, a nije im ponuđen odgovarajući izborni predmet, što, ističu, ozbiljno ugrožava načela sekularnosti i jednakosti građana.

Predsjednica Udruge Vesna M. Puhovski u razgovoru za Index rekla je kako u prva tri razreda osnovne škole za djecu koja ne žele pohađati vjeronauk ne postoji nijedan alternativni predmet.

Ističe kako djeca koja nemaju vjeronauk, samim time nemaju jednak broj odgojno obrazovnih sadržaja što se odražava i u njihovim svjedodžbama te prosjeku uspjeha.

Ističe kako se u javnim školama ne bi smjela provoditi nikakva indoktrinacija, pa tako u  njima nije mjesto ni za kakvu religijsku pouku. Dokumentima kao što je svjedodžba ne bi se smjelo iskazivati svjetonazorsko opredjeljenje osobe, a osobito ne maloljetnika – što je već postignuto u Poljskoj.

MZOS odbio postupak mirenja

"Djeca koja ne pohađaju vjeronauk prečesto su stigmatizirana kao djeca koja nisu dobri Hrvati, a često ih nazivaju komunjarama", rekla je Vesna M. Puhovski.

Kaže kako vjeronauk nije poput ostalih predmeta već je to predmet identiteta koji izražava osobni odnosno roditeljski svjetonazor.

Početkom ove godine podnijeli su tužbu protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog diskriminacije koja se kažu, već dva desetljeća provodi nad učenicima javnih škola koji ne upisuju vjeronauk. MZOS je postupak mirenja odbio.

Od suda su zatražili da naloži Ministarstvu da u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude Nastavni plan i program za osnovnu školu dopuni predmetom alternativnim vjeronauku te u daljnjem roku od tri mjeseca osigura izvođenje nastave tog predmeta.

Budući da je sud je odbio njihove dokazne prijedloge i tužbu odbacio kao neosnovanu, nakon toga su se žalili Vrhovnom sudu.

Traže reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice

Ukoliko ne postignu zadovoljavajući rezultat uputit će i privatne tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u samoj Hrvatskoj.

Budući da će, smatraju, do pravnog rješenja kojim bi se ukinula ova nepravda u školskoj praksi očito proći još puno vremena, Protgora se oglasila priopćenjem.

"Pozivamo sve građane i organizacije, posebice religiozne sugrađane, da se u cilju zaštite sekularnosti Hrvatske te jednakih prava svih građana, pridruže u kreiranju zahtjeva Hrvatskom saboru za reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice“, rekla je Vesna M. Puhovski, a što bi posljedično, kaže,  omogućilo i ukidanje nastave vjeronauka u javnim školama.

Pročitajte više