Zabrana rada državnih institucija s PR agencijama - Vlada: Upravni sud nije nadležan za tužbe HUOJ-a i HUKA-e

VLADA je predložila Upravnom sudu da odbaci tužbu koju su Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) i Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) podnijele krajem kolovoza protiv Vladine odluke o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću.

Kako javlja HRT, udruge su u tužbi tražile određivanje privremene mjere, no Vlada je u odgovoru na tužbu na zatvorenom dijelu sjednice predložila odbacivanje tužbe jer smatra da njezina odluka o zabrani rada državnih ustanova i tvrtki s PR agencijama nema upravni karakter pa Upravni sud nije nadležan u tom predmetu.

Podsjećamo, odluku kojom je tijelima državne uprave, osobama s javnim ovlastima kojima je osnivač država te tvrtkama u državnom vlasništvu zabranila angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za obavljanje poslova odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama (PR poslovi) Vlada je donijela 19. srpnja. PR agencije se prema toj odluci, uz suglasnost Vlade, iznimno mogu angažirati samo kad se radi o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja.

HUOJ i HUKA u tužbi tvrde da Vlada tom odlukom krši poduzetničke slobode te da je suprotna Zakonu o trgovačkim društvima čije upravljanje, bilo državna ili privatna, mora biti u nadležnosti njihovih uprava. Udruge su podnijele i prijedlog za ocjenu suglasnosti te odluke s Ustavom, pa je i Ustavni sud tražio odgovor Vlade, a ona mu je prošlog tjedna predložila da ga ne prihvati.

Udruge su najavile i dopis direktoratu Europske komisije u Bruxellesu jer smatraju da je odluka u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom.

Pročitajte više