Zagreb će se kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture

Foto: Shutterstock

ZAGREB će se kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Taj je projekt je od iznimnog značaja za naš grad, kaže zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek:

"Naglasila bih i da je upravo u izradi i na sljedećoj sjednici Gradske skupštine bit će i strategija kulturnog i kreativnog razvitka grada Zagreba do 2022. godine i upravo ta strategija je i preduvjet za kandidiranje grada Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture",rekla je Švaljek.

Također, ostali gradovi koji su dobili ovu prestižnu titulu višestruko su profitirali.

"Zahvaljujući kulturi, povećao se i dolazak stranih turista, posjetitelja u te gradove, došlo je do obnove ne samo muzeja, galerija, knjižnica nego cjelokupnih gradova, i upravo to očekujemo da se isto tako dogodi u gradu Zagrebu", rekla je Švaljek.

Građani mogu slati prijedloge

Druga zamjenica gradonačelnika, Vesna Kusin, istaknula je koja je najvažnija prednost naše metropole u odnosu na druge gradove:

"Može Europu koja se danas susreće s problemima susreta s raznim nacionalnim manjinama, može naučiti kako smo mi to kroz povijest rješavali i došli danas do toga da u gradu Zagrebu danas skladno živi 20-ak nacionalnih manjina i 33 vjerske zajednice. To je zagrebački kapital", rekla je Kusin.

Osim Zagreba, iz Hrvatske će se kandidirati Rijeka, Pula, Zadar, Split, Dubrovnik,Osijek, Požega i Varaždin. Iz zagrebačkog proračuna za ovaj projekt izdvojeno je milijun kuna za ovu godinu, a sredstva će rasti još i više u sljedećoj godini.

Službena kandidatura mora se predati do 17. travnja. Tko će je dobiti, znat će se za otprilike godinu dana, a iz Grada su pozvali i građane da pošalju svoje prijedloge po čemu je Zagreb dobar, a po čemu ne. Prijedlozi se mogu slati mail sudjeluj.zagrebepk2020@gmail.com.

Pročitajte više