Zagrebačka burza: Đuro Đaković u tri mjeseca porastao preko 60%, Petrokemija pala za 29%

Foto: Zse / facebook

IAKO su se prije par mjeseci često mogle čuti procjene kako CROBEX neće uskoro prijeći 1.800 bodova, nakon ovogodišnjeg minimuma ostvarenog 20. svibnja (1.664,30 bodova) njegova je vrijednost do danas uspjela skočiti za 11,2% i doseći 1.851,32 boda, pokazuje analiza iCapitala.

U periodu od 20. svibnja do jučer (25. kolovoza), od 25 sastavnica CROBEX-a pad ih je zabilježilo 7, dok je rast veći od CROBEX-ovog zabilježilo njih 11. Pogledamo li kojem sektoru one pripadaju, moglo bi se zaključiti da su rast najviše poticale dionice turističkih poduzeća, pad dionice građevinskih, dok su dionice prehrambenih poduzeća približno na razini indeksa.

Đuro Đaković u tri mjeseca porastao preko 60%

Ipak, najveći rast je zabilježila dionica Đure Đakovića (+61,9%) koji je u međuvremenu objavio potpisivanje ugovora za proizvodnju lokomotiva za poljskog i teretnih vagona za francuskog partnera.

Slijedi dionica Atlantic grupe s rastom od 33,1% a zatim dolaze turistička poduzeća, odnosno Arenaturist (+31,5%), HUP Zagreb (+25,1%) i Valamar Adria holding (+23,4%) što ne čudi ako uzmemo u obzir pozitivne turističke rezultate i najavljena preuzimanja.

Petrokemija u minusu 29%


S druge strane, najveći gubitnik je Petrokemija (-29,0%) koja je trenutno u procesu dokapitalizacije nakon ostvarenih gubitaka. Drugi najlošiji rezultat bilježi Viro (-15,7%) koji trenutno posluje u situaciji iznimno niskih cijena šećera na međunarodnom tržištu. Gubitke su zabilježila i tri građevinska poduzeća - Dalekovod (-14,1%), Ingra (-9,7%) i Viadukt (-9,5%) koje još uvijek muči gospodarska kriza koja je specifično snažno pogodila njihov sektor.

Rast veći od CROBEX-ovog su pritom ostvarile i tri dionice s trenutnom težinom iznad 10%, i to redom Ina (+20,2%), Podravka (+14,5%) i Adris grupa (+12,8%).

Iako je indeks jučer nakon osam pozitivnih dana zabilježio pad, analitičari iCapitala očekuju da bi danas trgovanje ponovno moglo proteći u pozitivnom tonu.
 

Pročitajte više