Zagrebačka burza: RIZ Odašiljači od početka godine porasli za 82,4 posto

Foto: ZSE/facebook, Graf: ZSE

POSLJEDNJIH nekoliko dana na pojedinim dionicama iz sastava indeksa CROBEX možemo primijetiti prilično velike dnevne promjene cijene.

Na mišljenje ulagača o nekima od njih utjecali su objavljeni rezultati, ili najavljeni poslovi, a analitičari iCapitala izdvojili su najveće dobitnike i gubitnike od početka godine.

Definitivni dobitnik godine su zasada RIZ-Odašiljači (čija je cijena porasla za 82,4%), koji su investitore očito oraspoložili boljim godišnjim rezultatima te novosklopljenim ugovorima (HEP i južnokorejski kupac). Cijena je trenutno na nešto iznad 109 HRK po dionici, dok je u 2014. dosegnula najviše 77 HRK. Ovo je ujedno i jedina dionica iz sastava CROBEX-a koja je nadmašila maksimum iz 2014.




Đuro Đaković holding je ove godine rastao 19,3%, čime je na drugom mjestu. Interes za dionicom je ojačao nakon što je uspješno provedena dokapitalizacija, nakon koje su uslijedili medijski napisi o novim ugovorima koji nekim investitorima očito daju nadu u to da će kompanija uspjeti (barem djelomično) ostvariti objavljene planove. Jučerašnja cijena je oko 42% niža od maksimalne postignute u 2014. Ipak, pogledamo li tržišnu kapitalizaciju (jer ipak je provedena dokapitalizacija i povećan broj dionica), ona je trenutno 35% veća od maksimalne postignute u 2014.

Cijena Viadukta je u ovoj godini narasla za 18,8% i 13% je manja od najveće iz 2014., dok Dalekovod bilježi rast od 10,8% u godini i 29% nižu cijenu od maksimalne iz 2014.
To su jedine dionice s rastom iznad 10% u ovoj godini, ali naglasit ćemo još i 5. najuspješniji dionicu, onu Adris grupe, čija cijena je 6,8% veća nego početkom godine te 2,4% niža od maksimalne iz 2014.

CROBEX je trenutno otprilike na jednakoj razini kao početkom godine, ali je i 9,6% niži od najviše vrijednosti iz 2014.

Podaci: iCapital

Pročitajte više