Zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju!

Screenshot: YouTube

ZAGREBAČKI Županijski sud danas je, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju kojega se sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Nakon što je sudac istrage, zbog opasnosti od bijega, Hernadiju odredio istražni zatvor za njim se može raspisati tjeralica i uhidbeni nalog.

Nije sam htio doći na sud pa će sad - morati

Na taj korak tužiteljstvo se odlučilo nakon što je Mađarska Hernadiju nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju zaključivši da čelnik Mola nema veze s navodnim nezakonitostima. Još u srpnju Uskok je najavio da će ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev da mu se uruči poziv za ispitivanje odlučiti o daljnjem postupanju u vezi "mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga".

"Po prijedlogu Uskoka sudac istrage je odredio istražni zatvor protiv Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave mađarske naftne kompanije MOL. Istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega obzirom da iz dosadašnjeg tijeka istrage proizlazi da je USKOK u dva navrata putem međunarodne pravne pomoći zatražio ispitivanje Zsolta Hernadija preko mađarskih pravosudnih tijela, kojim zamolnicama nije udovoljeno s obrazloženjem da se radi o zaštiti nacionalnih interesa Mađarske. Nakon toga je upućena zamolnica da se osumnjičeniku uruči poziv za ispitivanje u Hrvatskoj pred Uskokom, čemu Mađari također nisu udovoljili. Isti takav zahtjev ponovljen je u rujnu ove godine te je određen termin za njegovo ispitivanje, 25. rujan 2013., no i na ovaj ponovljeni zahtjev mađarska strana je dala odgovor da našoj zamolnici ne mogu udovoljiti iz sigurnosnih razloga i zaštite njihovih nacionalnih interesa.

Termin ispitivanja, 25. rujna 2013., objavljen je u mađarskim medijima, a također je obavijest o tom terminu primio na znanje i Sandor Csany zamjenik predsjednika uprave MOL-a, odnosno osumnjičenog Zsolta Hernadija, kad je bio obavijesno ispitan prilikom boravka u Zagrebu 18. rujna 2013. godine. Sve navedeno upućuje na zaključak da osumnjičenik Zsolt Hernadi, unatoč činjenici da mu je poznato da se u Hrvatskoj protiv njega vodi istraga za kazneno djelo davanja mita te činjenici da je zakazano ispitivanje za točno određeni datum pred USKOK-om kao tijelom nadležnim za vođenje istrage, ne želi dragovoljno odazvati i iznijeti svoju obranu pred hrvatskim pravosudnim organima čime evidentno opstruira vođenje ovog postupka. Stoga mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega temeljem čl.123 st.1 toč.1 Zakona o kaznenom postupku", stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Županijskog suda u Zagrebu.

U MOL-u nisu imali pojma da Hernadija čeka tjeralica

Jutros su iz MOL-a za Index opovrgnuli navode da je od strane hrvatskih istražnih organa zatraženo određivanje istražnog zatvora za predsjednika Uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.


"Mi ćemo naše dioničare i javnost obavještavati o svim zbivanjima. Međutim ništa se nije dogodilo otkako smo posljednji put izašli u javnost u vezi ovog slučaja", odgovorila je Adina Achim iz Odjela za međunarodne komunikacije MOL-a.

Prekinuli pa opet pokrenuli istragu
 
Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska u EU. Uskok je tada objavio da nastavlja istragu jer su ulaskom u Uniju "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka".

U slučaju Ina-MOL, zagrebački Županijski sud Sanadera je osudio u studenom prošle godine utvrdivši da je bivši hrvatski premijer u svom drugom mandatu primio pet milijuna eura od čelnika mađarske kompanije, iako je Uskok u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL vlasnik je 49,1 postotnog udjela u Ini, dok hrvatska država ima od 44,84 posto.

Dioničarski ugovor s MOL-om Sanaderova je vlada izmijenila u siječnju 2009. nakon čega je došlo do promjene u upravljanju Inom. Među ostalim, izmjenama je utvrđeno da hrvatska strana u upravu nominira tri člana, kao i MOL koji uz to postavlja i predsjednika Uprave. U slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika uprave, a izmjenama su u upravljačku strukturu uvedeni i izvršni direktori.


Mnogi su mediji i analitičari isticali da bi presuda Sanaderu, postane li pravomoćna, mogla biti temelj za reviziju ugovora, a dugoočekivani pregovori o izmjenama dioničarskog ugovora u Ini počeli su prošlog tjedna.

Mađari nekoliko puta odbili hrvatske zahtjeve da se Hernadija sasluša

Zsolt Hernadi ni prije tri dana se nije pojavio u Zagrebu kako bi ga Uskok ispitao u svojstvu osumnjičenika u aferi Ina-MOL te kako bi se očitovao o optužbama da je bivšeg hrvatskog premijera podmitio sa 10 milijuna eura kako bi mađarska naftna kompanija 2009. godine dobila prevladavajuća upravljačka prava nad Inom.

Mađarsko državno odvjetništvo je prije desetak dana prema pisanju mađarskih medija ponovno odbacilo zahtjev Uskoka da ispita Hernadija kao osumnjičenika u slučaju navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera. Geza Fazekas, glasnogovornik mađarskog državnog odvjetnika, rekao je za novinsku agenciju MTI da je odgovor poslan mađarskom ministarstvu pravosuđa koji će ga proslijediti Hrvatskoj, ali nije otkrio što stoji u odgovoru.

Uskok je 10. srpnja na svojoj internetskoj stranici objavio da nastavlja istragu protiv Hernadija, koja je bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita. Prethodno su Mađari nekoliko puta odbili hrvatske zahtjeve da ga se sasluša.

Nakon ulaska Hrvatske u EU Uskok je objavio da su se sad stvorili uvjeti da Hernadi bude nazočan na sudskom ročištu vezanom uz spomenuti slučaj. MOL je odmah nakon najave Uskoka 11. srpnja preko mađarske novinske agencije MTI priopćio kako i dalje smatra da su optužbe protiv Hernadija neutemeljene, što su, tvrde u mađarskoj kompaniji, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, te da će kompanija u ovom slučaju i dalje nastaviti surađivati sa svim vlastima.

Pročitajte više