Zagrebački holding o prodaji pa ponovnom otkupu niskopodnih tramvaja: To je jedna od mjera smanjenja troškova!

ZAGREBAČKI HOLDING kreće u restrukturiranje. Prvi korak je prodaja niskopodnih tramvaja. Raspisan je javni natječaj za prodaju i povratni najam 44 niskopodna tramvaja u vrijednosti 532 milijuna kuna. "To je jedna od mjera koja bi utjecala na bolju likvidnost i smanjenje troškova", stoji u priopćenju Holdinga.

> Kako Zagrebački holding radi budale od Zagrepčana: Prodaju pa otkupljuju vlastite tramvaje!

"Temeljem plana financijskog restrukturiranja mi smo predvidjeli prodaju 44 tramvaja i za taj bi novac otkupili 214 autobusa. Ideja je da smanjimo troškove poslovanja, smanjimo rizike i poboljšamo financijsku sliku odnosno likvidnost Holdinga", kaže glasnogovornik Holdinga Dušan Viro.

Postojeći Ugovori o operativnom najmu 214 autobusa ugovoreni su 2008. godine na rok od osam godina. Holding po ovim ugovorima mora plaćati 15 milijuna kuna mjesečno, a po isteku ugovora autobuse bi trebao vratiti davateljima leasinga, objašnjava Viro. Radi visokih mjesečnih rata Holding pregovara sa davateljima leasinga već više od godinu dana da se ugovori transformiraju na način da se autobusi otkupe i uđu u vlasništvo Holdinga, a da se otplata financijskog najma tramvaja prilagodi postojećim mogućnostima Holdinga. Prema procjeni, putem ove transakcije Holding bi smanjio rate leasinga za oko 50 posto.

"Ovom transakcijom želimo operativni leasing pretvoriti u financijski leasing i to bi bila višestruka korist i za tvrtku i za građane Grada Zagreba", ističe Viro i odbacuje sve dosad upućene kritike da se radi o rasprodaji imovine. "Nema riječi o rasprodaji imovine kako je to javnosti već netko podvukao. Mi u konačnici želimo, kad istekne leasing tramvaja, te tramvaje ponovo otkupiti. Nema govora da bi imovina građana bila na bubnju ili nešto slično", zaključuje Viro.

Dodajmo kako je za provedbu ove transakcije potrebna suglasnost Grada Zagreba koja će se zatražiti po zaprimanju ponuda na raspisano javno nadmetanje.

Pročitajte više