Zagrebačko sveučilište oštetilo dio studenata: Imaju uvjete za besplatno studiranje, a moraju platiti školarinu

LJUTNJU studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu izazvala je odluka Senata Zagrebačkog sveučilišta da njihov fakultet bude izuzet iz novog, "ujednačenog", sustava plaćanja školarina.

Ove godine je Vlada osigurala besplatno studiranje svim brucošima te svim studentima koji u godini ostvare 55 ECTS bodova, dok oni koji  imaju od 30 do 54 bodova moraju plaćati za svaki bod. No, iz tih je odredbi izuzeto četiri fakulteta - Pravni, Prirodoslovno-matematički, Edukacijsko-rehabilitacijski, te fakultet Kemijskog inženjerstva i tehnologije, uz obrazloženje da je to "povoljnije za studente".

Odluku donijeli više od mjesec dana od obavijesti o oslobađanju plaćanja

Studentica Pravnog fakulteta, koja nam se javila anonimno, objasnila je što znači da je takvo izuzeće nekih fakulteta "povoljnija" opcija za njihove studente. Prvo se požalila da je odluka o izuzeću donesena nakon više od mjesec dana od obavijesti o oslobađanju plaćanja za redovite studente.

"Prvu sam godinu upisala besplatno, ali kako sam bila u top 20 na listi, ionako bi zaslužila besplatan upad i do kraja faksa ne bi plaćala školarinu ukoliko dajem uvjet na godinama", piše studentica i napominje da je davanje uvjeta s godine 2010. i ranijih godina bilo traženo kako se ne bi plaćala školarina.

"Dala je uviet, a opet mora platiti 6300 kuna"


"U proljeće te godine, kad sam već dala većinu ispita, fakultetsko je vijeće odlučilo da više neće tražiti samo uvjet za neplaćanje, već i prosjek 3.5. I to samo za studente moje generacije. Kako je ta vijest došla kasno, dala sam uvjet, imala prosjek 3.4 i platila sam drugu godinu nevjerojatnih 6300 kuna! Jer sam redoviti i uspješan student", piše nam studentica Pravnog fakulteta.

Ali tu njezina agonija nije završila. I ove godine je država rekla da će platiti redovitim studentima. "Ja sam opet dala uvjet s druge godine, opet imam prosjek 3.4 na Pravnom fakultetu i opet moram platiti 6300 kuna jer smo mi izuzeti i jer je to za nas povoljnije", piše nam studentica koja je naravno ogorčena ovakvom odlukom Senata o izuzeću.

Ima 62 boda, a mora platiti punu školarinu

Druga studentica treće godine Pravnog fakulteta je ove godine imala 62 ECTS boda, ali će zbog izuzeća Senata, ipak morati platiti 6300 kuna školarine. Da je studirala na bilo kojem fakultetu, osim četiri izuzeta, imala bi besplatnu godinu.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš predstavio je danas odluku senata o "ujednačavanju" školarina za redovne studente viših godina.


Vlada je odlučila da će svi brucoši kao i oni studenti viših godina biti oslobođeni školarina u slučaju da su u prethodnoj godini ostvarili najmanje 55 ECTS bodova, dok je za s studente s invaliditetom taj prag 30 bodova.

Cijena boda od 120 do 160 kuna

Prošlog tjedna je Senat Zagrebačkog sveučilišta odredio "cijene" ECTS bodova za one studente viših godina koji nisu uspjeli doći do 55 bodova. Studenti koji neće ostvariti niti 30 bodova će morati plaćati punu školarinu, dok će oni između 30 i 54 bodova platiti za svaki bod koji im nedostaje.

"Cijena" jednog boda za te studente će biti između 120 i 160 kuna, ovisno o području koje studiraju. "Tako ECTS bod iznosi 120 kn u društveno-humanističkom, 140 kn u tehničkom, biotehničkom i prirodoslovnom te 160 kn u biomedicinskom i umjetničkom području", napisali su u odluci Senata. Maksimalne školarine su određene od 7200 kuna do 9600 kuna, a jednostavno se mogu izračunati tako da se cijena jednog boda pomnoži sa 60.

Bjeliš je kazao kako su time ujednačene visine maksimalnih školarina na razini jednog područja, iako on smatra da razlike među područjima ne bi trebale postojati. U ovoj godini će iz ovih pravila biti izuzeti Pravni, Prirodoslovno-matematički i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije što je uizazvalo ljutnju studenata.

Pročitajte više