Zainteresirani imaju tri mjeseca da ospore izvornost i zaštitu naziva "Drniškog pršuta"

Foto: Hina

EUROPSKA komisija objavila je u današnjem izdanju Službenog lista Europske unije C 241 hrvatski zahtjev za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla naziva "Drniški pršut", navodi priopćenje objavljeno na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Objavom Jedinstvenog dokumenta zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla "Drniški pršut" u Službenom listu Europske unije počinje rok od tri mjeseca u kojem svaka fizička ili pravna osoba izvan Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake.

Ukoliko nema prigovora, Europska komisija donosi uredbu o upisu naziva u registar Europske unije  i DOOR bazu podataka o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Hrvatska trenutno ima 6 proizvoda koji su u fazi podnošenja prigovora na razini Europske unije. Riječ je o zaštićenim oznakama izvornosti za "Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje", "Baranjski kulen", "Lički krumpir", "Istarski pršut", "Varaždinsko zelje" i "Drniški pršut".

"Vjerujemo da će ovi proizvodi, pored 'Krčkog pršuta', 'Neretvanske mandarine' i 'Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres' biti slijedeći hrvatski prehrambeni proizvodi čiji naziv je registriran jednom od oznaka na razini Europske unije," kažu iz ministarstva i dodaju da će navedeni proizvodi po završetku postupka biti zaštićeni od zlouporabe i narušavanja ugleda na čitavom teritoriju EU.

Pročitajte više