Zaklada Ana Rukavina organizira "Dan otvorenih srca"

ZAKLADA Ana Rukavina, umjesto tradicionalne akcije upisa u registar, organizira "Dan otvorenih srca". Akcija je ove godine preseljena u prostor Zaklade, u ulici Kneza Mislava 10 u Zagrebu, a središnji događaj bit će sljedećeg utorka od 10 do 20 sati.

"Želimo pozvati sve one koje zanima rad zaklade, koji se žele upisati u registar te sve buduće mame koje zanima pohrana krvi iz pupkovine da dođu u naše prostore", poručila je Mirta Vrančić, voditeljica ureda Zaklade Ana Rukavina.

Sve zdrave osobe od 18 do 40 godina tom se prilikom mogu upisati u registar. Procedura se sastoji od ispunjavanja prijavnice i davanja jedne epruvete krvi za tipizaciju. U Zakladi često nailaze na pitanje koliko je bolno doniranje koštane srži, ako ste s nekime podudarni.

"To možete napraviti na dva načina, jedan je uzimanje koštane srži iz kostiju zdjelice te u tom slučaju idete na potpuno anesteziju, izvadi vam se koštana srž, probudite se i sljedeći dan idete doma. Drugi način koji možete odabrati zove se leukofereza. To je potpuno bezbolan proces, znači iz jedne ruke, laički rečeno se uzima krv i ona odlazi u jedan aparat iz kojeg se odvajaju matične stanice i u drugu ruku vam se vraća vaš krv. Jedino je što malo dulje traje, a za to vrijeme vi gledate neki film", pojašnjava Vrančić.

Akcijom "Dan otvorenih srca" Zaklada želi podsjetiti javnost da svi u sebi imamo "lijek" kojeg možemo dati onima kojima je potrebno.

Pročitajte više