Zakon o umjetnoj oplodnji, još jedna blamaža Vlade Zorana Milanovića

VLADAJUĆA koalicija ima ozbiljnih problema s donošenjem Zakona, a posebno onih koji su određeni kao hitni. Naime, nakon šarade s tajnim Zakonom o HRT-u, kada se nije znalo ni tko piše Zakone ni je li on gotov, slijedi i  nova blamaža kada je riječ o izmjenama Zakona o umjetnoj oplodnji.

Zakon već duže vrijeme izaziva kontroverze zbog stava Crkve kao i konzervativnog dijela stanovništva Hrvatske, no sada su protiv Zakona i oni koji bi trebali biti prirodni saveznici otvorenijeg Zakona. Zašto?

Pa zato jer se najavljuje da bi zakon mogao biti na snazi već sljedeći mjesec, a nitko ga do sada nije vidio! U isto vrijeme potpredsednica Vlade Milanka Opačić i resorni ministar Rajko Ostojić u javnosti odašilju sasvim drugačije najave. Štoviše Banski dvori ali kako raspravljati o nečemu što nitko nije vidio?

Crkva već u ofenzivi

Crkva u Hrvata već odavno je u ofenzivi kada je riječ o najavama Izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, pitajući se, kako to da je u javnosti izostala javna rasprava. Naime, hrvatski biskupi odnosno katolički kler zabrinut je najavom ministra zdravlja Rajka Ostojića kako je cilj da se Zakon počne primjenjivati već u svibnju ove godine.

Tako je uz pomoć Crkve u Zagrebu održana tribina Građanske inicijative "I ja sam bio embrij", na kojoj je naglašeno kako je ovaj primjer Zakona o umjetnoj oplodnji, pokazao trenutno razarajuće djelovanje na demokraciju i demokratsko načelo.

"Zakon se pokušava uređivati u tajnosti i bez široke javne rasprave. Zakoni koji diraju u područje poštivanja prava na život, dostojanstva ljudske osobe i prava djece na obitelj sastavljenu od mame, tate i djeteta ne donose se na temelju političke ucjene, po žurnom postupku i bez javne rasprave", rekao je voditelj građanske inicijative Krešimir Miletić dodajući da je suludo da ministar govori o javnoj raspravi kada prijedlog Zakon uopće nije nigdje javno dostupan.

Islamska zajednica također protiv

IKA prenosi kako je u manje od tjedan dana u potpunoj medijskoj blokadi, više od 15 tisuća građana potpisalo online peticiju o Deklaraciji o početku i zaštiti ljudskog života, te se izjasnilo protiv hitnog postupka donošenja Zakona u Saboru. Najavljeno je kako će potpise nastaviti prikupljati po cijeloj Hrvatskoj.

Na tribini je govorio i doktor medicine Petar Krešimir Hodžić, inače voditelj Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije koji se  obratio u ime Katoličke Crkve,


"Crkva o važnosti ovog pitanja već više puta davala svoje izjave 2004. i 2009. godine. Koliko je ovo pitanje važno za Katoličku Crkvu govori i prošlogodišnji veliki događaj sa Svetim Ocem, prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji gdje je u zahvalnom govoru biskup Valter Župan izrekao riječi koje su itekako odzvonile i izazvale pljesak nazočnih hodočasnika" rekao je dr. Hodžić, prenosi IKA, dodajući da je u siječnju ove  godine Vijeće HBK za obitelj promijenilo naziv u Vijeće HBK za život i obitelj.

Na tribini je bio nazočan i zamjenik tajnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Nermin Botonjić naglašavajući da zakon ovakve važnosti sigurno ne smije ići u proceduru po hitnom postupku. Za Islamsku zajednicu također ovakav zakon nije prihvatljiv te je potrebno provesti širu raspravu, prenosi Ika.

Oporba želi vidjeti Zakon

Podršku inicijativi dala je i Srpska pravoslavna Crkva, a potporu su dali i oporbeni saborski zastupnici, Davor Stier iz HDZ-a i Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, kao i dr. Željka Markić iz HRAST-a.

Podsjetimo kako je jučer Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" usvojila izjavu o postupku donošenja različitih zakona najavljenih od strane aktualne Vlade.


"Promatrajući zbivanja u hrvatskom društvu Komisija Iustitia et pax s velikom zabrinutošću primjećuje da se u ovim prijelomnim trenutcima hrvatskog društva najavljuju i šalju po hitnom postupku prijedlozi zakonskih rješenja od vitalne važnosti za pojedince, obitelj i hrvatsko društvo u cjelini. Međutim, upravo ti zakoni po svojoj naravi traže široku, temeljitu i argumentiranu javnu raspravu kao i traženje konsenzusa kao puta nalaženja najboljih zakonskih rješenja i izlaska iz krize.

Crkva smatra da ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u kao i prijedlozi strategija na nekim drugim područjima, kao što je kultura, nalaze u javnoj raspravi samo nekoliko dana i predlažu po hitnom postupku.

Biskup napada

Valja naglasiti i kako je sisački biskup Vlado Košić je iskoristio uskrsnu čestitku kako bi napao Vladin prijedlog Zakona o potpomognutoj oplodnji prema kojem bi trebalo biti dopušteno zamrzavanje zametaka.

"Premda Crkva neprestano poziva na poštivanje života, u našem društvu njezin se glas ignorira - kad se, i to po hitnom postupku, donose zakoni koji omogućuju da se ljudskim životom neki samozvani gospodari života poigravaju i proizvoljno odabiru koji će život odmrznuti, koji zamrznuti, a koji odbaciti", napisao je u čestitki Košić te upitao je li to dostojno čovjeka koji bi trebao čuvati život, poštivati život i promicati život u svim njegovim vidovima?

Udruga Rode želi vidjeti Zakon


Podsjetimo kako su i iz udruge Roda su priopćenjem reagirali na najavljeni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ističu da su se nakon održanog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem u veljači Ministarstvu obratili pismeno četiri puta i u više navrata telefonski s molbom da im službeno dostavi Zakon.

"Poslali smo Vam i sve svoje prijedloge koje smo, prema dogovoru na sastanku, potkrijepili službenim stavom krovne Europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju ESHRE i mišljenjima drugih europskih stručnjaka te smo Vam također poslali materijale koji dokazuju da u Nacionalnim povjerenstvima europskih država sudjeluju predstavnici pacijenata i pacijentica, odnosno pacijentskih udruga. Nažalost, do sada nismo primili nikakav odgovor na naše dopise, e-pisma, pozive, kao ni na primjedbe i prijedloge za koje ste nam Vi osobno predložili da ih pošaljemo zbirno, uz argumentaciju i dokaze svjetske i europske prakse", piše u priopćenju.

Probni baloni

Kao i kod drugih Zakona i u ovom slučaju bilo je probnih balona od strane Vlade. Tako su iz Banskih dvora stizale zbunjujuće poruke pa je tako resorni ministar dao naslutiti da umjetna oplodnja otvara mogućnost i istospolnim parovima, da bi već sljedeći dan to pokušao ublažiti. Potpredsjednici Milanki Opačić jedino je bitno da Zakon o umjetnoj oplodnji nije isto što i zakon o istospolnim zajednicama, već je riječ o medicinskom zakonu.

Pročitajte više