Zakup zemlje: Seljaci strahuju od "velikih igrača"; Ne budu li poticaji isplaćeni do 30. lipnja nova pobuna

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina službeno će objaviti početak javne rasprave o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Seljaci strahuju od unaprijed izgubljene bitke s trgovačkim društvima.

Vlasnici obiteljskih gospodarstava zabrinuti su, jer u nacrtu zakona, u dijelu o dodjeli zemlje u zakup, nisu jasni kriteriji za ocjenu "najkvalitetnijeg gospodarskog programa". Dugogodišnji, mali zakupci po prvi put bi bili izjednačeni s trgovačkim društvima, a za njih je to unaprijed izgubljena trka, upozorava predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

"Tu očekujem žustru raspravu. Što će na toj vazi državi biti važnije - da to obiteljsko gospodarstvo u selu gdje živi i preživi ili neka firma koja se jučer registrirala, napisala izuzetno kvalitetan program i pokupila svu zemlju", kaže Brlošić.

Osam tisuća gospodarstava još nije dobilo nijednu kunu


Dok seljaci iščekuju isplatu drugog dijela poticaja, za što je potrebno izdvojiti više od milijardu kuna, Brlošić ističe da osam tisuća gospodarstava još nije dobilo nijednu kunu. Ministra podsjećaju da krajnji rok za isplatu svih poticaja ističe 30. lipnja.

"I pričekat ćemo 30. lipnja. Ako to ne bude bilo do tada, onda ćemo se morati, nažalost, početi buniti", zaključio je. Hoće li za to biti potrebe, znat će se već danas nakon brifinga u resornom ministarstvu.

Pročitajte više