Zaninović: Kerumu su prije izbora bila puna usta Hajduka, a sada je pokazao svoje pravo lice

TOMISLAV ZANINOVIĆ, predsjednik splitskog kotara Bačvice i kandidat za gradonačelnika Splita, javio se redakciji Indexa s reakcijom na protekla zbivanja oko Hajduka i dramatične sjednice Gradskog vijeća.

Preoblikovanje dovelo klub do propasti

"S ogorčenjem i nevjericom pratio sam tijek sjednice Gradskog vijeća na kojoj nije prihvaćeno jamstvo koje treba Hajduku za kredit i kratkoročni spas. Meni jednostavno nije jasno kako postoje gradski vijećnici koji u ovom sudbonosnom trenutku uskraćuju podršku simbolu Grada Splita, klubu koji Splićanima toliko znači. Jučer smo gledali najobičniji vatromet taština i ispraznog jeftinog politikantstva. HDZ je, recimo, posljednji koji može kritizirati ikoga, jer upravo je za vrijeme njihove Vlade donijeta odluka o preoblikovanju kluba u sportsko-dioničarsko društvo. Čime je Hajduk zaslužio biti pokusni kunić dr. Primorca i dr. Sanadera? Zakon o sportu u koliziji je s drugim zakonima i stvara sivo područje pravne nedorečenosti i nesigurnosti u kojoj je izgledan lov u mutnom. Četiri godine nakon preoblikovanja imamo klub na izdisaju. Je li to bila namjera zakonodavca i ljudi koji stoje iza cijele operacije ili se zaista sve može pripisati nesposobnim Upravama i Nadzornim odborima", pita se Zaninović.

"Jesu li HGS-ovci suzdržani na rezultate koji su Hajduk doveli u ovakvu situaciju?"

Drži da su posljednje četiri godine na Poljudu potrošene na neuspješni eksperiment.

"Jasno je da je u ovakvim kriznim vremenima preoblikovanje Hajduka bilo potpuni promašaj. Do danas se nije našlo rješenje kako klub može profunkcionirati na tržišnim osnovama. Predsjednici su postavljani i smjenjivani, Nadzorni odbori birani i razrješivani, no jedino su konstantni sve veći minus i gubitak igračkog fonda. Nevjerojatno mi je da Kerumov HGS, koji snosi glavnu odgovornost za situaciju na Poljudu, može biti suzdržan nakon svega. Na što su oni zapravo suzdržani? Na jamstvo Hajduku ili na vlastite rezultate koji su klub doveli u ovakvu situaciju? Da nije tragično, bilo bi smiješno. Za gradonačelnika je teško naći prave riječi. Nedolaskom na ovu najvažniju sjednicu Gradskog vijeća otkako je na vlasti, Kerum je pokazao koliko mu je stalo do kluba. A bila su mu puna usta Hajduka uoči izbora. Sada je pokazao svoje pravo lice. Navijači i birači znat će cijeniti ovakvu vjerodostojnost na predstojećim izborima", uvjeren je Zaninović. 

"Baldasar želi biti gradonačelnik Splita koji će Hajduk otjerati u stečaj"

Lijepe riječi nije našao ni za protukandidata za gradonačelničku fotelju Ivu Baldasara.

"Što rade SDP, HNS i Ivo Baldasar također mi nije jasno. Baldasar, recimo, želi biti gradonačelnik Splita koji će Hajduk potjerati u stečaj. Ili sam ja naivan i glup i ništa ne razumijem ili se radi o strankama i kandidatu koji ne žive u Splitu. Jedino mi je to logično, jer koji to Splićanin ne želi pomoći Hajduku? Možda jedino Luka Podrug, koji prvo sve udavi svojom ispraznom retorikom, a onda herojski umakne kada treba preuzeti odgovornost. Ne smeta meni što Podrug navija za Dinamo, neka navija, ali mi smeta kada gradski vijećnik zanemaruje svoje obaveze i tako se ruga biračima koji su mu povjerili mandat. Nisu ga birali da bježi, nego da glasa. Ovako ili onako. Po savjesti ili nečemu drugome. Hajduk nisu uništili ni Nijemci, ni Talijani, Orjunaši i Karađorđevići. Nećete ni vi Podruzi, Kerumi i Baldasari", zaključio je Zaninović.

Pročitajte više