Zaninović istaknuo kandidaturu: Splitom ne drmaju samo braco i seka, nego i Rošin brothers

Foto: Tom Dubravec/Cropix

TOMISLAV ZANINOVIĆ, predsjednik splitskog kotara Bačvice i brat olimpijki Ane i Lucije Zaninović, danas je i službeno predstavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita.

"Dobri i pošteni Vjeko Ivanišević do milijunskih poslova dolazio je bez natječaja"

Mladi Zaninović uzda se u znanje i sposobnost, energiju i predanost, a za konkurenciju na ovim izborima nema lijepe riječi. Pogotovo za kandidata HDZ-a Vjeku Ivaniševića.

"Želim spriječiti da privatni interes ponovno prevlada javni interes. To se prije svega odnosi na Vjekoslava Ivaniševića, sverežimskog arhitekta, koji se hvali kako je gradio i za JNA, koja je rušila Hrvatsku. Od 1993. godine kreće njegov strelovit uspon s jakim projektima koje je dobio preko politike. Zahvaljujući Nikoli Grabiću bez natječaja je dobio uređenje Marmontove ulice, kasnije je Dujomir Marasović istom tom poštenom i dobrom Vjeki Ivaniševiću dao višemilijunski posao uređenja rodilišta, nakon što je prethodni natječaj poništen, a u ponovljenom natječaju u povjerenstvu nije bilo ginekologa, ali jest urolog Ante Rošin, brat Sanaderovog najboljeg prijatelja i glavnog režimskog arhitekta Jerka Rošina. Znači, nisu samo braco i seka Kerum akteri amoralnog nepotizma, nego i Rošin brothers, svi skupa pod budnim okom velikog brata Ive Sanadera kao mozga cijele operacije instaliranja Velog mista, Kureta i Keruma", zaključio je Zaninović.

"Ivanišević za autonomašku Bajamontušu, a HDZ okuplja narodnjake?!"

Glas za Ivaniševića, glas je za privatni interes, drži on. 

"Njegov izbor na tragu je antologijske izjave Jerka Rošina koji je nakon smjene Zvonimira Puljića, jedinog poštenog gradonačelnika, te instaliranja marionete Ivana Kureta, rekao da onaj koji ne zna za sebe, ne zna ni za druge. Na tom je tragu i Ivanišević. To me ne čudi, jer u vrhu splitskog HDZ-a još je uvijek više od 80 posto korumpiranih kadrova Ive Sanadera. Taj isti HDZ danas poziva na ujedinjenje svih narodnjačkih opcija na splitskoj političkoj sceni, a paradoksalno njihov kandidat Ivanišević, zajedno s Nikolom Grabićem, zalaže se za izgradnju autonomaške Bajamontuše. Pa tko je tu lud?", pita se Zaninović. 

"Politička trgovina, korupcija i klijentelizam obilježili su mandate splitskih gradonačelnika"

Tvrdi da želi zaustaviti političku trgovinu, korupciju i klijentelizam, što je, drži, obilježilo mandate gotovo svih splitskih gradonačelnika u proteklih 20 godina.

"Sve je počelo s Nikolom Grabićem, koji je kao liberal prešao u HDZ i dao posao uređenja Marmontove ulice Vjeki Ivaniševiću, tada gradskom vijećniku. Nastavilo se sa Ivicom Škarićem i sumnjivom obnovom Đardina te zamjenom prostora u Marmontovoj s Kadom, što je trenutno u fazi sudske istrage, a bivši gradonačelnik jedan je od osumnjičenih! Zar se trebamo čuditi što se i on pojavio na predstavljanju kandidata Ivaniševića u HDZ-u? Miroslav Buličić sve je uspio nadmašiti uređenjem Žnjana i prenamjenom iz turističke u stambenu zonu, što je bilo nezamislivo čak i u vremenima komunističke vlasti koja je otimala privatnu imovinu, ali nije tako beskrupulozno narušavala javni interes. Slijedila je Lista Velog mista s klijentelističkim projektom Rive u kojem se na krajnje sumnjiv način pogodovalo pojedincima i njihovim firmama, svi znamo koji su to. Mandat Ivana Kureta obilježen je kriminalnim ugovorom za Spaladium Arenu, kojim je na Grad Split stavljena omča, a Splićani gurnuti u rupu bez dna. Generacije će morati plaćati suludu ambiciju Ive Sanadera, besprizorno poslušništvo Ivana Kureta i pogodovanje politički uvezanim moćnicima koji stoje iza Konstruktora, Dalekovoda i IGH. Konačno, tu je danas naš virtualni gradonačelnik Željko Kerum, uvjerljivo najskuplji gradonačelnik u povijesti Splita. Govorio je kako neće ništa koštati, a vidimo kako je završilo. Ako postanem gradonačelnik, zatražit ću uvid u sve projekte. Kao i moje sugrađane, zanima me što se događalo s tim ugovorima i kako se trošio novac građana Splita", kaže Zaninović.  

 

 

Pročitajte više