Zaninović o Areni, bivšem premijeru i gradonačelniku: Sanader je dotjerao Split pred zid, a Keruma nije briga!

TOMISLAV Zaninović, predsjednik gradskog kotara Bačvice i nezavisni kandidat za gradonačelnika Splita, komentirao je za Index probleme sa Spaladium arenom.

"Često čujemo kako državni dužnosnici govore da je država najgori gospodar. Prednost daju privatnom sektoru, menadžerima koji će, drže, bolje upravljati. Nema boljeg primjera kako to izgleda u praksi do Spaladium arene. Javno i privatno tu se izmiješalo na najgori mogući način. Split je zadavljen narednih 30 godina! Ambiciju Ive Sanadera, poslušništvo Ivana Kureta i dobru priliku za zaradu vlasnika Konstruktora, Dalekovoda i IGH, plaćat će generacije koje će tek doći. A sve to zbog zatvorenog objekta koji Splitu zapravo nikada nije ni bio potreban, zbog objekta koji već mjesecima stoji zaključan i nedovršen. Naravno, objekt je tu samo sredstvo koje je trebalo poslužiti za unosan poslovni aranžman. S obzirom da se protiv bivšeg premijera Ive Sanadera vodi već toliko kaznenih postupaka, čudi me kako glavni državni odvjetnik Mladen Bajić već nije ispitao cijelu ovu situaciju", kaže Zaninović.

Vlada i Banovina prodaju znanstvenu fantastiku za spas Arene

Rješenje mu se ne čini izglednim. Drži kako vlast zapravo nema odgovor na kriznu situaciju.

"Izlaz iz ove situacije gotovo je pa nemoguć. Ideja o prodaji Banovine i ostalih gradskih prostora te financiranje tornja za smještaj nekoliko sudova, osiguravajućih društava i ostalih korisnika, čini se kao znanstvena fantastika. Riječ je procesu koji će, sve da i sada krene, čisto zbog tehničkih razloga, trajati godinama. Sve to košta, a upitno je i kako će se i za koliko prodavati gradske nekretnine. U situaciji kada se investitori traže kao kap vode u pustinji, računati da će operacija takvog opsega ići brzo, glatko i povoljno, samo je dokaz neupućenosti aktualne vlasti, i gradske, i državne u uvjete koji danas vladaju na tržištu", drži Zaninović.

Keruma je zaboravio da su ga izabrali da radi, a ne da odmara

I on je zamijetio da Keruma već duže nema u Banovini. Sve što se događa u Splitu, a u posljednje vrijeme, lijepih je stvari zaista malo, događa se bez njega. 

"Očito je da su Sanader i družina iz konzorcija Grad Split dotjerali pred zid. Bojim se da ćemo jednu megalomaniju samo zamijeniti drugom, a zapravo ništa korisno nećemo napraviti. Držim, isto tako, da je neoprostivo što cijela ova kriza i predinfarktna situacija u Splitu protječe bez našeg gradonačelnika Željka Keruma, koji je potpuno zaboravio zbog čega ga je narod birao. Svašta je obećao naš gradonačelnik, samo je jedno zaboravio. Da treba raditi, a ne odmarati. Grad je doveo u gotovo bezizlaznu situaciju, Hajduk je na koljenima, od svih projekata, zaživjela je samo Zapadna obala koja prvenstveno ide njemu u korist. I sad još uzima taj luksuz da ne brine o problemima koji su pogodili Split. To je uistinu skandalozno i upućuje na nedostatak političke svijesti i nebrigu za građane koji su aktualnoj vlasti dali povjerenje", ocjenjuje Zaninović.

Split u Kerumovo doba značajno je nazadovao


Split je u Kerumovo doba značajno nazadovao, a tomu je kumovao i nedostatak prave oporbe u Gradu zbog čega je izostao korektiv vlasti, drži Zaninović.

"Izbori se bliže i mislim da je jasno da ni Kerum, a ni najjače stranke SDP i HDZ ne nude rješenja za bolje sutra grada Splita i njegovih građana. Split se u političkom smislu pretvorio u pravu močvaru, a posljedice svi trpimo. Bojim se da to ne bi bilo moguće da smo u ove tri i pol godine Kerumovog mandata imali oporbu. Nažalost, to nije bio slučaj, što pokazuju i brojne pogodnosti koje su ostvarili članovi tih nazovi oporbenih stranaka. Gradski vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak i njegovih šest kvadrata kraj Lučke kapetanije dobivenih bez natječaja direktnom pogodbom s Gradom Splitom samo su posljednji primjer. Split ovo nije zaslužio i zato se nadam da će Splićani na izborima pokazati što misle o Kerumu, satelitima i prikrivenim saveznicima", zaključio je Zaninović.

Pročitajte više