Započinje upis novih dionica Podravke: Cijena 300 kuna

Foto: Podravka

U PROSTORIJAMA Zagrebačke burze pred zainteresiranim aktualnim i potencijalnim velikim investitorima održana je prezentacija procesa dokapitalizacije Podravke i time najavljen početak upisa novih dionica Podravke, priopćili su iz koprivničke prehrambene kompanije.

Poznato je kako 7. srpnja započinje upis novih dionica Podravke d.d. i to u I. krugu samo za radnike Podravke d.d. i povezanih joj društava te u II. krugu za postojeće dioničare, tj. dioničare Podravke d.d. koji su na dan 3. lipnja 2015. godine imali evidentirane dionice na svom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u SKDD-u. Sukladno Odluci Glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala i Prospektu izdanja i uvrštenja, Uprava Podravke d.d. će u roku od 5 radnih dana od dana zaključenja II. kruga, odnosno nakon 20. srpnja, odlučiti o eventualnom provođenju III. kruga te objaviti javni poziv za upis preostalih novih dionica u III. krugu.

Novac ide za kupnju Žita i investicije u proizvodnju

"Povećanjem temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica, očekujemo prikupiti do 510 milijuna kuna. Prikupljena sredstva prvenstveno se planiraju koristiti za financiranje akvizicije dionica društva Žito d.d. Ljubljana, za ulaganje u širenje poslovanja na novim tržištima te kao djelomični izvor financiranja investicije izgradnje nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih lijekova Belupa čime se namjeravaju osigurati dovoljni proizvodni kapaciteti za daljnji rast i razvoj“, naglasio je tijekom danas održane prezentacije dokapitalizacije velikim investitorima Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Savjetnik Podravke d.d. za pripremu i provedbu javne ponude novih dionica je Zagrebačka banka d.d. u čijim poslovnicama diljem Hrvatske sutra započinje upis novih dionica.
"Uistinu nam je drago što Zagrebačka banka kao Agent izdanja može podržati Podravku d.d., jednu od najvećih kompanija u Hrvatskoj čija je dionica među najtrgovanijima na Zagrebačkoj burzi. Nastavljajući na ovaj način dugogodišnju uspješnu suradnju s Podravkom u različitim segmentima poslovanja, očekujemo da će i ovaj aranžman doprinijeti daljnjem razvoju kompanije te dodatnom jačanju njezine pozicije u regiji. Usto, ova transakcija trebala bi biti znatan doprinos daljnjem razvoju hrvatskog tržišta kapitala", izjavio je Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke.

Podravka d.d. će za sve nove dionice zatražiti uvrštenje na Službeno tržište Zagrebačke burze d.d.

"Jako nam je drago da kompanije u sve većoj mjeri prepoznaju prednosti financiranja putem tržišta kapitala. Vjerujemo da će ovakvi potezi biti primjer i drugim kompanijama koje trebaju sredstva za rast i razvoj te da će domaće tržište kapitala u skoroj budućnosti vidjeti još neke zanimljive investicijske projekte.“ - istaknuo je Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze d.d.

Cijena dionice 300 kuna


Upisi novih dionica Podravke d.d., po cijeni od 300,00 kuna, u I. i u II. krugu će započeti istodobno.

U I. krugu upisa pravo upisa i uplate novih dionica imaju fizičke osobe koje imaju status radnika bilo koje od sljedećih pravnih osoba: PODRAVKA d.d., DANICA d.o.o., BELUPO d.d. i LJEKARNE DELTIS PHARM na dan 3. lipnja 2015. godine, i to najviše 314.640 novih dionica (nove dionice iz I. kruga), te ovisno o ishodu upisa i uplate dionica u II. krugu, dodatnih 498.360 novih dionica iz II. kruga uz korištenje prava prvenstva u odnosu na koje postojeći dioničari ne iskoriste pravo prvenstva pri upisu i uplati u II. krugu, kako je obrazloženo u nastavku, odnosno ukupno najviše 813.000 novih dionica.

U I. krugu upisa, dionice se upisuju i uplaćuju u roku od 7 dana, i to u razdoblju od 7. srpnja 2015. do 13. srpnja 2015. godine, uključujući navedene datume.

U II. krugu upisa pravo upisa i uplate dionica imaju dioničari Podravke d.d. koji su, u skladu s pravilima SKDD-a, imali evidentirane dionice na svom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u SKDD-u na dan 3. lipnja 2015. godine, i to najviše 1.385.360 novih dionica koje nisu bile predmet upisa i uplate u I. krugu u odnosu na koje dioničari imaju pravo prvenstva upisa i uplate, te ovisno o ishodu upisa i uplate novih dionica iz I. kruga, preostale nove dionice iz I. kruga koje eventualno ne budu upisane i uplaćene u I. krugu

U II. krugu upisa, dionice se upisuju i uplaćuju u roku od 14 dana, i to u razdoblju od 7. srpnja 2015. do 20. srpnja 2015. godine, uključujući navedene datume.

Uprava Podravka d.d. će u roku od 5 radnih dana od dana zaključenja II. kruga odlučiti o eventualnom provođenju III. kruga te će objaviti javni poziv za upis preostalih novih dionica koje eventualno ne budu upisane i uplaćene u I. i II. krugu. Pravo upisa i uplate novih dionica u III. krugu imat će svi ulagatelji, bez obzira jesu li sudjelovali ili ne u I. odnosno II. krugu, u roku od 7 dana od dana navedenog u javnom pozivu za upis dionica u III. krugu.
 

Pročitajte više