Zaprašivanje komaraca u Zagrebu vrši se cijelu godinu: Građani mogu dojaviti problematične lokacije

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

ZAPRAŠIVANJE komaraca u Gradu Zagrebu aktualno je cijelu godinu. Građani mogu dojaviti problematične lokacije, a njihovim suzbijanjem se bave dvije tvrtke koje su posao dobile putem javnog natječaja.

Nadležne službe u Gradu Zagrebu imaju gotovo 2000 intervencija godišnje. Češljaju se zatvoreni objekti, ali i otvoreni prostori, rekao nam je Zdravko Cvetec iz tvrtke Sanitacija.

"To je dio uz Savu. U tim naseljima nema većih problema. Problemi nastaju u onom dijelu gdje se ništa ne radi. Negdje se ne radi zbog biološke raznolikosti, poput Maksimira i Savice", kaže Cvetec.

Najezda komaraca uglavnom se povećava nakon kiše, a legla se najviše vole skupljati na mjestima uz vodu, bilo da je riječ o rijekama, jezerima, gradilištima ili divljim odlagalištima.

"Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se tretiranje odraslih oblika komaraca obavi kad je broj uboda 15 u 15 minuta. To je vrlo veliki broj uboda. Mi takvih uboda u Zagrebu. Kad se broj popne na nekakvih 10 uboda mi već interveniramo, a negdje čak i manje", rekao je Cvetec.

Posljednji takav slučaj zabilježen je krajem svibnja, kada je obilježena prva velika ovogodišnja najezda komarca diljem zemlje, što je građane prilično iziritiralo.

Riječ je o šumskim ili livadnim komarcima, koji se pojavljuju svake godine. Ove im je pogodovala duga zima i kišno proljeće, a i kasnilo se sa zaprašivanjem, kaže Cvetec. Njihovo prisustvo zapisuje se u poseban registar svih legla u Gradu Zagrebu.

Za mnoga legla nadležne službe ni ne znaju, pa se mole građani da sve informacije dojave na dežurni broj telefona 01/ 24 08 761, koji je dostupan svakog radnog dana, od 10 do 14 sati, tijekom cijele godine. Građani na tom broju mogu dobiti i sve informacije o suzbijanju komaraca.

Pročitajte više