Zašto policija ne smije ući u crkvu?

Foto: FAH

NAKON što su se šatoraši sinoć povukli u Crkvu sv. Marka, policija je ostala stajati pred vratima. Naime, prema članku 7. ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske govori se o nepovredivosti Crkve u smislu prostora koji ima slobodu obavljanja bogoštovlja. Republika Hrvatska jamčila je ugovorom nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora, no u stavku 4. navedeni su izuzeci.

"Nadležna tijela Republike Hrvatske mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti, ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti".

U prijevodu bi to značilo da dozvolu za ulazak u crkvu tijela vlasti ne moraju tražiti kada se radi o požaru ili nekoj drugoj hitnoj situaciji u kojoj su ugroženi životi građana ili kulturna dobra. To se, dakle, ne odnosi na trenutnu situaciju sa šatorašima koje je policija pokušala ukloniti s Trga sv. Marka jer su na njemu odlučili prosvjedovati i nakon 22 sata do kada je dozvoljeno zakonom.

Pročitajte više