Zastupnici u čudu: Kako se može živjeti s 15 neisplaćenih plaća?

Foto:FaH

NEKOLIKO saborskih zastupnika upozorilo je u petak na višemjesečnu neisplatu plaća u splitskom Konstruktor inženjeringu, ali i u Kaštelanskim staklenicima, tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Reformist Petar Baranović upozorio je da 80-ak radnika Kaštelanskih staklenika već nekoliko mjeseci nije primilo plaću, unatoč zakonu koji poslodavcima propisuje obvezu da isplaćuju plaće. Baranović je, nakon stanke koju je zatražio, napomenuo da je u ovom slučaju poslodavac država, koja ima 88 posto udjela u vlasništvu tvrtke.

Zastupnik reformista o državi kao lošem gospodaru tvrtki

"Ukupna procijenjena vrijednost tvrtke je 350 milijuna kuna. Dugovanja koja ima prema Poreznoj upravi su višestruko manja i kad se sagleda ono što je sadašnja uprava koja je na dužnost stupila negdje početkom 2013. godine, kad se sagleda stanje u kojem su preuzeli poduzeće, mjere koje su proveli na smanjenju troškova i napori koje poduzimaju da spase proizvodnju i radna mjesta zaposlenika, zaslužuju svaki respekt. Iako je Ministarstvo poljoprivrede pokazalo interes da se sačuvaju Kaštelanski staklenici i proizvodnja u Kaštelima, Ministarstvo financija ne prati namjere uprave društva, a i matičnog resornog Ministarstva poljoprivrede da se postigne taj cilj", istaknuo je.

Podsjetio je da je Ministarstvo financija u proteklih 20 godina, posebno u slučajevima privatizacije, oprostilo milijarde kuna poreznih dugova.

"Opraštalo se dugove čak i u slučajevima privatizacije koji su čisti hohštapleraj, kod kojih je bilo potpuno jasno da ne postoji nikakva namjera očuvanja proizvodnje, realne gospodarske aktivnosti, nego da se radi isključivo o špekulacijama. Je li moguće da jednoj tvrtci koja ima 50 godina tradicije proizvodnje ne možemo pomoći, da nema političke volje da se spasi firma koja može ostati na nogama, te se nakon toga privatizirati i prodati jer država je poznato loš gospodar", poručio je Baranović.

Neisplata plaća je kazneno djelo

"Je li moguće da u situaciji u kojoj je ta tvrtka, država ne može pokazati dovoljno odgovornosti i sluha, a da u konačnici osigura provođenje svog zakona koji je donijela u ovom sazivu, u ovom mandatu o zaštiti radničkih prava i obvezi isplate osobnog dohotka. U toj firmi i danas rade radnici koji ne primaju plaću i nemaju šta mi Dalmatinci kažemo ni za marendu", dodao je. Zapitao se srami li se politika takve situacije u državnoj tvrtci.

Stanku je tražio i laburist Zlatko Tušak, zbog radnika Konstruktor inženjeringa iz Splita kojima poslodavac duguje 15 plaća. "Ne znam mogu li neki uopće zamisliti kako je živjeti ako nemate 15 plaća, kako podmiriti svoje obaveze, kako djeci dati nešto da pojedu, kako djecu školovati, kako podmiriti svoje obaveze stanovanja i režijske troškove. Nikako, 15 neisplaćenih plaća je nezamislivo! S druge strane, ovdje smo govorili da je neisplata plaća kazneno djelo. Za koga je kazneno djelo? Floskula o kojoj se samo priča, a koja je u praksi neizvediva", ustvrdio je Tušak.

Nestao DORH

Podsjetio je da je ta tvrtka još u siječnju 2013. ušla u predstečajni postupak, koji je još u tijeku. "Imam informacija da Žderić, koji još uvijek kontrolira cijelu situaciju, izvozi određenu opremu u pojedine zemlje u inozemstvo. Zar je to postupak? Gdje je Državno odvjetništvo, gdje su institucije ove države da rade? Nigdje. Izgleda da se na puno onih fascikla koje je imao Bajić uhvatila velika prašina, a izgleda da danas Dinko Cvitan ne želi zamazati ruke s tom prašinom i ući u te fascikle", zaključio je Tušak.

Stanku je tražio i Damir Kajin (Istarski demokrati), koji tvrdi da se u Istri manipulira poljoprivrednim zemljištem. "Na djelu je bezobrazno pogodovanje, zapravo zaobilaženje zakona, ovaj puta u Raškoj dolini. Najprije je pao jug Istre, pa je pao sjever Istre, pa zapadna obala. Raša se nekako držala, sad je na djelu pad evo i Raške doline. Jedini slobodni teritorij je ostala Ćićarija i vjerojatno ćemo kao '42., '43., '44., ako želimo uopće preživjeti i nešto sačuvati, gole živote, morati se skloniti u one boške iznad Buzeta", poručio je Kajin.

Pročitajte više