Zatopljenje odnosa između Japana i Sjeverne Koreje, Seul sumnjičav

Foto: Guliver image/Getty images

JUŽNA KOREJA je u petak hladno reagirala na objavu početka zatopljenja odnosa između Japana i Sjeverne Koreje, pozivajući Tokio da ne odustane zajedničkih napora da se Pjongjang spriječi u razvoju nuklearnog programa.

U četvrtak popodne japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da sjevernokorejski režim pristaje ponovno otvoriti delikatan dosje o Japancima otetima 70-ih i 80-ih godina. U zamjenu, Japan je obećao ukinuti nekoliko sankcija protiv Pjongjanga.

Zatopljenje odnosa razultat je trodnevnih pregovora između dvije zemlje u Švedskoj, kojima je dominirala sudbina Japanaca otetih usred Hladnog rata kako bi postali sjevernokorejski špijuni koji govore japanski i poznaju običaje Japana.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Seul procjenjuje važnost tog dosjea za Tokio koji truje odnose između dvije zemlje već desetljećima.

"Vlada s humanitarnog gledišta shvaća stav Japana oko otetih Japanaca", priopćilo je ministarstvo.

Smjesta je dodalo da se te bilateralne rasprave između Tokija i Pjongjanga ne smiju odvijati na uštrb zajedničkih napora Južne Koreje, Japana i SAD-a oko zaustavljanja sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pročitajte više