Zatvorit će se neka hrvatska veleposlanstva?

PRORAČUN Ministarstva vanjskih i europskih poslova trebao bi ostati isti. Ipak, kako je rekla ministrica Vesna Pusić, razmišlja se o zatvaranju nekih hrvatskih diplomatskih predstavništava. Nije htjela reći koja bi se predstavništva mogla zatvoriti, istaknuvši da se o tome još razmišlja.

Također je rekla da je proračun ministarstva u posljednjih šest do sedam godina smanjen za više od 30 posto. S oko 0,6 posto ukupnog proračuna smanjen je na 0,4, a svjetski standard je oko 1 posto proračuna, rekla je Pusić na konferenciji za novinare. U ovom trenutku moramo se snaći na razini 40 posto od onoga što je inače standard, dodala je.

Rekla je i da je funkcioniranje ministarstva dovedeno do ruba, osobito funkcioniranje diplomatsko konzularnih predstavništava. "Kad vidite u kakvim okolnostima ljudi predstavljaju Hrvatsku, a osobito sada kad je potrebna svojevrsna diplomatska ofenziva, to je za nas opterećenje. Ali nećemo se osvrtati za sobom i jaukati što su nam ostavili ovi ili oni i pokušat ćemo gledati naprijed i raditi", rekla je, prenosi HRT.

Pročitajte više