"Zaustavite ovu ludost": Zatvaraju Studij ekonomije u Koprivnici kojeg pohađa 800 studenata?

GRADSKA organizacija HSS-a Koprivnica izrazila je veliko nezadovoljstvo zbog najave o zatvaranju Studija ekonomije u Koprivnici na kojem studira više od 800 studenata.

"To je nedopustivo jer će ovim činom biti nepovratno uništeno visoko školstvo i mogućnost razvoja Koprivnice.

Za potrebe navedenog studija Grad Koprivnica kupio je, adaptirao i opremio zgradu na Trgu bana Josipa Jelačića i od tada se nastava održava u visoko opremljenim učionicama i praktikumima, a što znači da su uložena značajna sredstva građana Grada Koprivnice. Iz Gradskog proračuna ulagano je i u stipendiranje stotine studenata.

Znamo da sveučilišni studij Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dislociran u Koprivnici opstaje od 2003. godine, dok je prije toga djelovao studij Odjela poslovne ekonomije Društvenog veleučilišta Zagreb, tako da je tradicija studiranja u Koprivnici duža od dvanaest godina. Zamjenica gradonačelnika gđa. Vesna Želježnjak izjavljuje da nije iznenađena ovim zatvaranjem nego je ovo za nju očekivano.

Prošle godine Grad Koprivnica osnovao je još jedno u nizu gradskih poduzeća Kampus d. o.o., koje je trebalo upravljati nekretninama bivše vojarne. A samu bivšu vojarnu Grad je dobio odlukom Vlade RH krajem studenoga 2010. godine. Tada je gradonačelnik Mršić izjavio da nekretnine treba sačuvati od propadanja, te kreirati projekte za njihovu rekonstrukciju, a također je izjavljivao da su u tijeku procesi pisanja kurikuluma i osnivanje sveučilišnog kampusa.

Navodno se krenulo u pripremu i pregovore s nekim fakultetima i najavljivala mogućnost da se već 2011. godine otvori studij Prehrambeno-biološkog fakulteta, te da će se napisati i kurikulumi za potpuno nove studije koji su traženi u Europi. U travnju prošle godine zamjenik gradonačelnika Dražen Pros izjavljuje da je u tijeku pisanje nekoliko kurikuluma za razne studije iz područja ambalaže, održivog transporta i drugo. Još 2007. godine Zvonimir Mršić izjavljuje da Grad Koprivnica priprema projekt izgradnje sveučilišnog kampusa za 5 do 7 tisuća studenata.

Prošlo je dosta vremena; nema kurikuluma, nema sveučilišta, a kamoli sveučilišnog kampusa. Danas se pitamo gdje su sva ta obećanja? Gdje su kurikulumi? Gdje je sveučilišni kampus? Nema ničega, sve je bila samo obmana i magla, a sada ostajemo i bez ovog jedinog studija u Koprivnici. Žalosno i jadno, građani Koprivnice su izigrani i prevareni.

Stoga ne možemo biti ravnodušni prema ovakvoj odluci o ukidanju studija, jer to znači stagnaciju Koprivnice, a želimo grad u kojem će mladi ovdje rado dolaziti, ovdje raditi i osnivati svoje obitelji.

Zato tražimo od stranke na vlasti u Koprivnici i u Državi da zaustave ovu ludost koja će nepovratno urušiti znanost i obrazovanje u Koprivnici"
, istaknuto je u priopćenju Gradske organizacije HSS-a Koprivnica, kojeg je potpisala predsjednica dr. Karmen Antolić.

Pročitajte više