Završen međunarodni sukob izdavačkih divova: Amazon i Hachette postigli dogovor

Foto: FAH

U ČETVRTAK je obavljeno kako je, nakon nekoliko mjeseci oštre borbe koje su se preslikale i na područje autora i njihovih agenata, veliki izdavački spor između Amazon.com-a i grupe Hachette priveden kraju, prenosi The Guardian.

Podsjetimo, Amazon i Hachette sukobili su se nakon što su iz Amazona naveli kako nije u redu da izdavači sami postavljaju cijene svojih e-knjiga, obvezujući Hachette na maksimalnu cijenu knjige od 9,99 dolara.

Hachette ponovno može određivati cijene

Hachette je nakon postignutog "primirja" objavio kako će novi uvjeti stupiti na snagu početkom sljedeće godine te kako će francuska izdavačka kuća ponovno imati pravo određivati cijene za svoja izdanja.


Amazon, koji je u znak protesta bio skinuo određene Hachetteove naslove iz svojih web trgovina, vratio je sve naslove u ponudu te su oni sada dostupni kupcima na njihovim stranicama.

Amazon uvjetovao dogovor nižim cijenama

"Ovo su sjajne vijesti za pisce. Novi dogovor će biti na korist piscima Hachettea još dugo godina", rekao je Michael Pietsch, izvršni direktor Hachettea.

"Zadovoljni smo novim dogovorom jer on uključuje specifične financijske poticaje koji su usmjereni tome da Hachette smanji cijene, a smatramo kako će to biti veoma dobro prihvaćeno, kako od strane čitatelja, tako i od strane pisaca", izjavio je David Naggar, potpredsjednik Kindlea.

Pročitajte više