Završila nikad degutantnija izborna kampanja u Gruziji: Glavna tema - silovanja u zatvorima

PREMA procjeni stranih ali i gruzijskih analitičara u tijeku kampanja nikad degutantnija kampanja za parlament Gruzije. Naime, glavna tema naslovnica medija ali i polemika su skandal o mučenjima i silovanjima u gruzijskim zatvorima. Naravno, u glavnoj su ulozi mediji za koje mnogi kažu da su instrumentalizirani.

Izgubiti izbore zbog silovanja

"U Gruziji se 'Skandal oko mučenja' sve više pretvara u raspravu o ulozi medija u predizbornoj kampanji. Novinari optužuju državni vrh na čelu sa predsjednikom Mihailom Sakašvilijem da guši medijske slobode. Optužbe su naročito glasne među novinarima oporbene televizijske stanice TV-9", stoji u analizi Deutsche Wellea o kampanji za parlament Gruzije.

Cijela priča oko mučenja i silovanja krenula je prije mjesec dana kada je oporbena TV-9 pustila snimke iz jednog gruzijskog zatvora, na kojima se vidi kako čuvari zatvora prebijaju zatvorenike, a neke čak siluju pendrecima i drškama od metle.

Snimke su, piše DW, izazvale prosvjede širom zemlje, a krajnji rezultat izraza nezadovoljstva su ostavke ministra unutarnjih poslova kao i ministra zaduženog za zatvore. Zbog ovog skandala predviđa se kako bi do sada vodeći "Ujedinjeni nacionalni pokret" na čijem je čelu današnji predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili, mogao izgubiti dosta glasova na izborima koji se održavaju danas.

Izbori danas

Oporba koju vodi milijarder Bidsina Ivanišvili, optužuje predsjednika Sakašvilija za autoritativnu vladavinu, dok vladajući optužuju oporbu da manipulira medijima posebno televizijom TV-9. 

Pobjeda na ovim izborima posebno je bitna jer sljedeće godine   parlament dobiva veće ovlasti. Nakon predsjedničkih izbora 2013. na snagu stupaju ustavne reforme. Predsjednički će sustav biti zamijenjen parlamentarnom demokracijom. Premijera neće imenovati predsjednik, nego najjača stranka u parlamentu, podsjeća DW.

Pročitajte više